11 iul. 2025

Bucate de inspiratie turca - 1.



A ieșit de numa' numa'. Cok guzel!
Carnea este suculenta și se desface firișoare firișoare. Nu sta in furculița de frageda ce este.

Însă,in seara asta, suntem plini deja. Am înfulecat pepene cu telemea de oaie.
Cărnița de vițel o vom servi mâine.
In zeama rămasă în vasul de lut om prepara niste cartofi noi. Tot la cuptor. Garnitura pentru carne.

~~~~~~~

Carne de vițel la oala de lut, pe pat de ceapă.
După o rețetă orientală.

Rețetă originală este cu rondele din coadă de vițel. Eu am pus mușchi și rasol.

Se pune un pat de ceapă in vasul de lut. 3 cepe galbene mari și 4 cepe roșii. Se așează peste ceapa carnea tăiată in cuburi mari (sau rondelele din coada de vițel).

Se adaugă câțiva căței de usturoi, puțin rozmarin, câteva boabe de piper + chilli sau poprikă/boia. Se sigilează totul cu hârtie de copt. Se pune capacul oalei de lut și se sigilează din nou cu folie de aluminiu.

Se da la cuptorul preîncălzit, la foc mediu. Se lasă așa vreo două ore.

Rețetă inițială se prepara la groapa cu foc deschis, in curte/camp.

Afiet Olsun!















10 iul. 2025

Horeca, litoralul romanesc, batjocura antreprenorilor, Ionut Anghel si Eforie Online.



Ăștia din Horeca românească o ard cu "shaming" și bat obrazul celor care s-au săturat de vrăjeală lor și celor care critica public/online (îndeosebi) litoralul romanesc ... 
"unde e patriotismul" ....
"unde va este solidaritatea și sprijinirea turismului romanesc"...

INSĂ, 99% dintre ăștia (din Horeca), cu afaceri pe litoralul romanesc, își fac concediile în locații exotice in afara României. 
Pe banii fraierilor care pun botul la vrăjeala lor și care , păcăliți, își cheltuie agoniseala pe mizeria de pe litoralul romanesc.

Ăștia din Horeca de pe litoral nu și-ar face unul concediul in Romania, din patriotism.


P.S.:
Maimuțoiul ăla de la "Eforie Online" (care fura poze de la mine când s-a lansat in online), tot le face reclama ălora cu mâncare și băutură de prin Eforie. Da' să moară el de buba neagră daca l-am văzut vreodată filmandu-se că mănâncă de la aia cărora le face reclama sau la vreun împinge tava.... Ți-e frica, nebunica?! Ți-e frica sa bagi in gura mizeriile alea. Patriotule!

17 feb. 2025

Sohaleam in weekend?!


Caș bio de Târgșor.
Cașcaval afumat de Suceava.
Brânză LIMBURGER ... Băi nene pute LIMBURGER asta așa de tareeeee, da' este extraordinar de gustoasa. O prefer ca atare. Alții o folosesc la diverse preparate culinare.


Brânzica de văcuța de la Stâna Alinei.
Mizilicuri.
Țaca paca și niște virsli , gușa de Mangalița, salam crud uscat (toate din Șelimbăr).
Și niște lunecuș pentru gâtlej (Csikishor)...
Fost-am și la tata cu bucate.
Ce poți dori mai mult?!
Sănătoși să fim!
Numa' bine, rău la nime'!
Doamne-ti mulțam!



Post Scriptum:
Atenție!
Mușchiul acela haiducesc de la Szekely Fallat este execrabil. Nu cumpărați! Este extrem de sărat. Bocnă!










16 feb. 2025

Adevarata libertate.



""" Nu cumva libertatea inseamna, in primul rand, sa fii stapan pe timpul tau? Nu cumva fericirea inseamna, la urma urmei, sa ai parte din plin de singuratate, spatiu si liniste - lucruri care le lipsesc oamenilor din marile orase?
Atata timp cat exista cabane pierdute in locuri nestiute de nimeni, nu este totul pierdut """
[ Sylvain Tesson / In Padurile Siberiei ]


~~~
    Spre rusinea mea, dupa mult timp de la achizitie, abia astazi am gasit timp sa ma apuc de citit aceasta carte.
Mi-am umplut cada/vana cu apa fierbinte , am luat cartea si m-am cufundat in ea...
MINUNATA!






15 feb. 2025

Am un vecin ... sa-l pui la rană sau la pomelnic. :)



Am un vecin. E om bun. Doar ca uneori exagereaza cu vrednicia si renovarile.

Am un vecin...
Am un vecin de bloc/de scara care in urma cu vreo cativa ani si-a renovat apartamentul. Cat a durat pana a renovat tot apartamentul?
Vreo doi ani. Da.

Acum s-a apucat sa renoveze din nou doar baia.
Cand s-a apucat? Cu vreo doua luni in urma. Cam dupa Revelion ...
Sper sa termine pana la Craciun.

Il apuca bubuitul si datul gauri (la lucrarea de mare calitate arhitecturala) doar dupa ora 20. Uneori chiar si duminica.
Slava Ukraini!

20 dec. 2024

NOILE COMISIOANE CEC BANK. Vai de pensionarii din Romania!



Bă, VOI ATI VAZUT NOILE COMISIOANE LA CEC BANK PENTRU CARDURILE DE DEBIT?

Incepand din luna a 2-a 2025 respectiv luna a 3-a 2025 este PRAPAD.
JAPCA PE FAȚĂ!!!!
....
Pai aia care au primit 2-300 lei majorare la pensie, vor da banii ăștia doar pe comisioane. Căci majoritatea clienților CEC BANK sunt pensionarii.


În condițiile în care, in prezent, comisionul de administrare este 3 lei și cel de extragere numerar de la ATM este 1 leu pe tranzacție.

***








*****


19 dec. 2024

COLONIA SIGHETU SILVANIEI - satul condamnat la moarte.



COLONIA SIGHETUL SILVANIEI
Satul Condamnat la moarte.

Povestea bunicii mele, a fraților ei și a unui întreg sat din Salaj. Un sat și o comunitate despre care se vorbește mult prea puțin astăzi.

Oameni incercati de istorie și de viață. Oameni minunați.

Despre cum au fost scoși să fie uciși de către hortysti și despre cum au reușit să scape. Au fost salvați de un misterios ofițer venit calare pe un cal alb. Ofițerului acela , calare pe un frumos cal alb, îi datorez chiar și eu ...existența mea. Fără el , eu nu as mai fi fost astăzi.

Din păcate... bunica nu mai este în viață acum. Tare s-ar mai fi bucurat să vadă acest video.

Îmi plăcea să stau și să îmi povestească din nou și din nou acele zile și apoi cum a reușit să fugă din Salaj și să ajungă tocmai în județul Prahova,sluga la o farmacie.


***


M U I E (titlul este un citat din Liiceanu)



Am obosit.

Nu mai doresc sa votez cu nimeni.

E prea târziu și sunt prea bătrân.

Vreau doar sa vad finalul. Finalul acela când dau cu toții socoteala ....
Așa cum trebuie și cum se obișnuiește in "tradiția" poporului nostru.

Sper sa mai apuc!

Sau măcar sa se îndure Bunul Dumnezeu și să golească Pământul , iar apoi sa o ia de la capăt cu alții mai buni ....


***

GHINION?!



Nicolae Ceaușescu
 (n. 26 ianuarie 1918, Scornicești, Olt – d. 25 decembrie 1989, Târgoviște, Dâmbovița)


*

18 dec. 2024

Goulas cu carne de cerb.



Supă goulaș cu carne de cerb și gălușcuțe. După o rețetă din Bihor.
Carnea de cerb a stat 48 ore in baiț .



Baitul pentru carnea de cerb:
* Vin Rep Moldova Merlot
* Dafin
* Cimbru
* Rozmarin de gradina
* Puțin ulei bio presat la rece de floarea soarelui (mănăstiresc)
* Piper boabe
* Mustar boabe
* Sos soia
* Vin mirin de orez pentru gătit (China)
* Usturoi Rep. Moldova

*****