Zama de afumături, cu oțet - ou - smântână - orez - multe legume, este una dintre ciorbele noastre preferate.
Oala 10 litri.
Cele mai bune oase afumate pe care le-am cumpărat în ultimii 5 ani ...sunt cele de la #SzekelyFalat (găsite la "Băcănia Cumsecade" din Odorheiul Secuiesc - #HelyenvaloHelyi ).
Am mai spus asta... Păcat că, prin fotografii, nu se pot transmite parfumul și aroma lor. Cei născuți in anii '80 și care au prins vremurile în care se găseau afumături adevărate in măcelarii și la Alimentara, știu la ce mă refer.
Sunt mirosul și aroma aceea de os afumat că pe timpuri.
Par seci, însă sunt doar deshidratate datorita expunerii lente la reprize scurte de fum (pe durata a mai multe zile). Când le pui la opărit (in prima apă) se umfla carnea pe ele.
Nu au E-uri, aditivi de gust și alte tâmpenii.
Două le folosesc astăzi și alte două le-am pus la ladă frigorifică pentru alta ocazie.
Sunt E X T R A O R D I N A R E!!!!!!
Am băgat în oală două oase mari (cele din foto) porționate mărunt și un ciolan afumat tăiat cuburi.
Le-am opărit bine într-o apă. Apoi le-am pus la fiert.
După ce au fiert cam pe jumătate, am adăugat 2 morcovi, 1 păstârnac tocat, 1 rădăcina pătrunjel tocata, 1 bucățică țelină tocata, 1 ardei gras roșu tocat, 1 ceapa mare tocata, 100 g orez spălat.
După aprox 15 minute am adăugat cartofii tăiați cubulețe (3 cartofi medii) .
Când toate au fost fierte, am adăugat 200 g smântână /groștior bătută cu 3 gălbenușuri de ou + 100 ml oțet de vin /mere . Am omogenizat totul cu putina zeama din ciorbă (1 polonic) și le-am incorporat apoi în oală mare cu ciorba.
Am bătut și albușurile separat și le-am adăugat în ciorba (zdrențe).
După ce se stinge focul adăugăm 2 legături mari de pătrunjel.
Poftă bună!
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu