Saci Kavurma de oaie .
Un fel de pomana porcului , dar din oaie , precum la turcii musulmani .
Carnea de oaie (musai din cea împănată ) se taie cubulețe mici sau potrivite . Apoi se aruncă într-o cratiță / tuci / ceaun de fonta sau din aliaj cu aluminiu (cratiță rromales) . Fără niciun adaos in afara de sare. Fără ulei , totul așa , in suc propriu.
Se pune la foc mic (minim) , se acoperă cratița cu un capac și se lasă așa timp de o ora - o ora și jumătate. Restul vezi in reteta de mai jos !
Un fel de pomana porcului , dar din oaie , precum la turcii musulmani .
Carnea de oaie (musai din cea împănată ) se taie cubulețe mici sau potrivite . Apoi se aruncă într-o cratiță / tuci / ceaun de fonta sau din aliaj cu aluminiu (cratiță rromales) . Fără niciun adaos in afara de sare. Fără ulei , totul așa , in suc propriu.
Se pune la foc mic (minim) , se acoperă cratița cu un capac și se lasă așa timp de o ora - o ora și jumătate. Restul vezi in reteta de mai jos !
- INGREDIENTE (ptr. o cantitate de aprox 3 kg carne oaie) :
- carne de oaie (sa aibe si ceva grasime) .
- 4 ardei usturati .
- 2 ardei kapia medii.
- 2 ardei grasi medii .
- ceapa verde/ceapa uscata (2 legaturi ceapa verde sau 1 ceapa mare uscata).
- 4 rosii potrivite .
- putin piper .
- o lingurita de sare .
- 1 lingurita PUL BIBER .
- patrunjel verde pentru ornat .
- PREPARARE :
Se taie carnea de oaie cubulete (asa impanata cu grasime). Turcii le taie cubulete mai mici , dar eu le prefer putin mai maricele.
Se pun intr-o cratita de inox cu capac de sticla . Eu folosesc cratita din aluminiu/fonta tiganeasca. Nu se adauga nimic altceva la inceput . Nu se foloseste ulei . Se pune cratita cu cuburile de carne (acoperita cu capac) pe aragaz , la foc mic . Se lasa asa , la foc mic, in suc propriu , pana cand se topeste seul/grasimea (60 - 90 min) . Cand s-au micsorat cubuletele (adica s-a topit seul) , se da focul mare , se ridica capacul si se amesteca continuu in carnea ramasa . Se procedeaza astfel pana cand tot sucul se va duce si carnea de oaie se va rumeni , prinzand o usoara crusta (5-10 min.).
Atunci se pot adauga toate celelalte ingrediente (tocate marunt) , mai putin patrunjelul. Se amesteca bine cu carnea si se inabusesc/calesc impreuna (10 min.) .
Se orneaza cu patrunjel tocat grosolan .
Daca veti respecta intocmai indicatiile de mai sus , carnea va avea un gust grozav si va fi atat de frageda incat se va topi in gura .
Se serveste fierbinte !
In familiile si comunitatile turcesti , se serveste cu orez turcesc (orez cu bob lung , calit in unt , cu putina sare si apoi fiert cu capac , la foc mic), pide si alaturi se bea iaurt ayran .
AFIET OLSUN !
POFTA BUNA !
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu