7 apr. 2014

RETETA SACI KAVURMI DE PUI .


Asta seara am avut din nou chef sa gatesc.
Asa ca am gatit o adaptare dupa reteta originala de Saci Kavurmi . In general este intalnita destul de des prin restaurantele turcesti (Saci Kavurmi cu vita sau pui) , deoarece carnea de oaie/miel/berbec nu este pe placul tuturor .  In linie mare se respecta ingredientele si prepararea de la RETETA SACI KAVURMI DE OAIE (link) .
In loc de carne de oaie se foloseste piept de pui/curcan . Din cauza lipsei de grasime/seu se adauga trei linguri mari de ulei . Iar la timpii precizati in reteta cu oaie se scad cate 5 min. la fiecare etapa .

Servirea se face la fel ca la SACI KAVURMI DE OAIE .


AFIET OLSUN !

POFTA BUNA !










[documentar 18+] DESPRE CRETINI ... PENTRU CRETINI ... CU CRETINI ...



SOPUN DE CASA .



(sursa foto)

6 apr. 2014

OLTINA MUCEGAITA IN TERMEN .



Nu mai cumpar in veci produse Oltina .

Cu toate ca eu am scos painea din meniul meu zilnic , aseara am cumparat o paine IS-PITA  cu faina graham ( pentru Saci Kavurmi ) . Avea termen de garantie pana pe data de 7 Aprilie 2014 . 
Astazi suntem in data de 6 Aprilie 2014 .  Painea a fost cumparata in data de 5 Aprilie 2014 .

Cand am desfacut-o am avut o mare surprizaaaaaa ... 
ERA MUCEGAITA TOATA LA INTERIOR .








5 apr. 2014

RETETA SACI KAVURMI DE OAIE .

* Din pacate nu mai am " pul biber " si nici patrunjel verde (am uitat sa iau astazi de la piata).
In loc de pul biber voi pune un inlocuitor.



Reteta originala de Saci Kavurmi se face cu oaie. Reteta folosita de catre mine o stiu de la fostul imam (hoca) al geamiei comunitatii turce din Ploiesti.
Eu folosesc in jur de 2 - 3 kg carne de oaie .



INGREDIENTE (ptr. o cantitate de aprox 3 kg carne oaie) :

- carne de oaie (sa aibe si ceva grasime) .
- 4 ardei usturati .
- 2 ardei kapia medii.
- 2 ardei grasi medii .
- ceapa verde/ceapa uscata (2 legaturi ceapa verde sau 1 ceapa mare uscata).
- 4 rosii potrivite .
- putin piper .
- o lingurita de sare .
- 1 lingurita PUL BIBER .
- patrunjel verde pentru ornat .



PREPARARE :

Inainte de toate se spune un maaare BISMILLAH !
Se taie carnea de oaie cubulete (asa impanata cu grasime). Turcii le taie cubulete mai mici , dar eu le prefer putin mai maricele.
Se pun intr-o cratita de inox cu capac de sticla . Eu folosesc cratita din aluminiu/fonta tiganeasca. Nu se adauga nimic altceva la inceput . Nu se foloseste ulei . Se pune cratita cu cuburile de carne (acoperita cu capac) pe aragaz , la foc mic . Se lasa asa , la foc mic, in suc propriu , pana cand se topeste seul/grasimea (30-45 min) . Cand s-au micsorat cubuletele (adica s-a topit seul) , se da focul mare , se ridica capacul si se amesteca continuu in carnea ramasa . Se procedeaza astfel pana cand tot sucul se va duce si carnea de oaie se va rumeni , prinzand o usoara crusta (5-10 min.).
Atunci se pot adauga toate celelalte ingrediente (tocate marunt) , mai putin patrunjelul. Se amesteca bine cu carnea si se inabusesc/calesc impreuna (10 min.) .
Se orneaza cu patrunjel tocat grosolan .
Daca veti respecta intocmai indicatiile de mai sus , carnea va avea un gust grozav si va fi atat de frageda incat se va topi in gura .

Se serveste fierbinte !
In familiile si comunitatile turcesti , se serveste cu orez turcesc (orez cu bob lung , calit in unt , cu putina sare si apoi fiert cu capac , la foc mic), pide  si alaturi se bea iaurt ayran .

AFIET OLSUN !


POFTA BUNA !






pide
pul biber














Post Scriptum:
Nu intentionez sa particip la vreun concurs si nici nu sunt profesionist .
Gatesc din placere si pentru gust .
De foarte multe ori aspectul mancarurilor gatite de catre mine lasa de dorit ... :))))
Insa gustul ... GUSTUL ESTE SENZATIONAL .




APA NOVA ISI BATE JOC DE MUNCA SI CURATENIA PLOIESTENILOR .


    In toamna 2013 , Apa Nova Ploiesti ,  in spatele blocului unde imi am domiciliul , a inlocuit conducta magistrala . Au distrus intreg spatiul verde (gazon , tuia, gard viu, arbusti , flori , trandafiri ) amenajat si ingrijit de multi ani de catre noi cei care locuim acolo - pe banii nostri . In urma celor de la Apa Nova au ramas doar gramezi de bolovani , pietris si PROMISIUNI .

In primavara aceasta (2014) , cand le-am cerut sa refaca spatiul verde distrus , au spus ca nu au timp ....
Primaria ridica din umeri ...

Pentru a nivela cat de cat locul si a scoate o parte din bolovanis , a trebuit sa platim cativa salahori din banii nostri .

APA NOVA PLOIESTI DISTRUGE SPATIILE VERZI DIN JURUL BLOCURILOR SI , DUPA CE TERMINA LUCRARILE/SAPATURILE/SCHIMBATUL CONDUCTELOR, NU MAI VIN SA REPARE/REFACA CEEA CE AU STRICAT (SPATII VERZI INTRETINUTE IN FAPT PE BANII LOCATARILOR, NU AI PRIMARIEI) .
LA SESIZARILE FACUTE ... PE PRIMARUL BADESCU IL DOARE FIX IN GAURA CURULUI !




* voi reveni cu poze.

4 apr. 2014

O idee misto pe care eu deja am pus-o in practica de anul trecut .



""" (...) pentru fanii căpşunilor, avem o super-idee: plantarea acestor delicioase fructe în jgheaburi. Dacă aveţi un jgheab vechi, din metal sau PVC, puteţi să îl refolosiţi inteligent pentru plantarea căpşunilor.
Primul pas este înfundarea găurii mari a jgheabului, care se poate face cu spumă poliuretanică. Apoi, facem câteva mici găuri pe fundul jgheabului, din 12 în 12 centimetri.

Apoi se pune pământ (de preferinţă, pământ negru de pădure) şi se plantează căpşunile, la o distanţă de cel puţin 15 centimetri una de cealaltă.

Jgheabul refolosit se plasează într-un loc care are o expunere zilnică la soare de cel puţin şase ore. De exemplu, poţi "agăţa" jgheabul pe gardul curţii sau chiar pe pereţii exteriori ai casei. Se udă moderat, searam, atunci când soarele a apus. (...) """

[ restul aici - link ]




INTERLOPI DE PLOIESTI .



"Vedetele" locale , cand merg la sala , nu folosesc vestiarul .
S-ar injosi , daca ar face asa ceva ...
Cum sa se coboare intratata !?
Daca ii prinde careva cu garda jos si cu pantalonii in vine ?!

2 apr. 2014

COCALARI CU "hamstaf" si " pigbul" .




Abia astept sa se poata aplica sanctiunile noii legi referitoare la cainii cu stapan (1 Ianuarie 2015 ) !

O SA AM GRIJA SA SE FACA CURATENIE PE STRADA LACUL BALEA si imprejurimi DIN PLOIESTI (doar pentru cunoscatori) . O sa ii fut pe militieni la melodie pana cand vor incepe sa faca razii si sa confiste cainii cocalarilor fomisti ce isi au domiciliul pe acea strada . M-am saturat sa aud scandal in fiecare seara/noapte , la capat de strada .

IN PLUS ,  NU MA LAS PANA CAND, IN TOATA ZONA UNDE EU LOCUIESC , SE VA APLICA LA SANGE LEGEA REFERITOARE LA CAINII PERICULOSI . PREA MULTI PUSTANI FLAMANZI, BOSCHETARI RECIDIVISTI , IMBECILI NESPALATI ..., DETIN ASTFEL DE CAINI , FARA A AVEA ACEST DREPT .
M-AM SATURAT SA VAD PISICI SFARTECATE DE CAINII IMBECILILOR SAU SA II AUD IN FIECARE SEARA CUM ISI ASMUT JIGODIILE AIUREA , FARA SENS , DOAR PENTRU A SE INFOIA IN PENELE LOR DE PAPAGALI CRETINI .

___________________

Daca un astfel de caine/catea, dresat anapoda si invatat la lupte , ar sari la Eva mea , nu as ezita nici macar o clipa ... As ucide pe loc si fara ezitare javra cretinului fomist .
Acelasi lucru l-as face si daca as asista la un astfel de atac asupra unei persoane sau a unui alt caine pasnic.







Post Scriptum:


Las' sa susoteasca pe la colturi de strada, speriati , toti cocalarii " Ba, asta-i gabor sub acoperire sau sifon ..."  Ma doare fix in limba de la başcheţi !

1 apr. 2014

Presa locala , coruptii de la Mediu si poluatorii din zona Ploiesti ... se au ca fratii .



La aceasta ora , in zona de Vest a orasului Ploiesti , este un puternic (si insuportabil) miros de PACURA & UREE . 
Este un miros greu , intepator si extrem de inecacios .

Desigur , presa locala si-a luat chiflele si acum tace chitic ...