In loc de pul biber voi pune un inlocuitor.
Reteta originala de Saci Kavurmi se face cu oaie. Reteta folosita de catre mine o stiu de la fostul imam (hoca) al geamiei comunitatii turce din Ploiesti.
Eu folosesc in jur de 2 - 3 kg carne de oaie .
INGREDIENTE (ptr. o cantitate de aprox 3 kg carne oaie) :
- carne de oaie (sa aibe si ceva grasime) .
- 4 ardei usturati .
- 2 ardei kapia medii.
- 2 ardei grasi medii .
- ceapa verde/ceapa uscata (2 legaturi ceapa verde sau 1 ceapa mare uscata).
- 4 rosii potrivite .
- putin piper .
- o lingurita de sare .
- 1 lingurita PUL BIBER .
- patrunjel verde pentru ornat .
PREPARARE :
Inainte de toate se spune un maaare BISMILLAH !
Se taie carnea de oaie cubulete (asa impanata cu grasime). Turcii le taie cubulete mai mici , dar eu le prefer putin mai maricele.
Se pun intr-o cratita de inox cu capac de sticla . Eu folosesc cratita din aluminiu/fonta tiganeasca. Nu se adauga nimic altceva la inceput . Nu se foloseste ulei . Se pune cratita cu cuburile de carne (acoperita cu capac) pe aragaz , la foc mic . Se lasa asa , la foc mic, in suc propriu , pana cand se topeste seul/grasimea (30-45 min) . Cand s-au micsorat cubuletele (adica s-a topit seul) , se da focul mare , se ridica capacul si se amesteca continuu in carnea ramasa . Se procedeaza astfel pana cand tot sucul se va duce si carnea de oaie se va rumeni , prinzand o usoara crusta (5-10 min.).
Atunci se pot adauga toate celelalte ingrediente (tocate marunt) , mai putin patrunjelul. Se amesteca bine cu carnea si se inabusesc/calesc impreuna (10 min.) .
Se orneaza cu patrunjel tocat grosolan .
Daca veti respecta intocmai indicatiile de mai sus , carnea va avea un gust grozav si va fi atat de frageda incat se va topi in gura .
Se serveste fierbinte !
In familiile si comunitatile turcesti , se serveste cu orez turcesc (orez cu bob lung , calit in unt , cu putina sare si apoi fiert cu capac , la foc mic), pide si alaturi se bea iaurt ayran .
AFIET OLSUN !
POFTA BUNA !
pide |
pul biber |
Nu intentionez sa particip la vreun concurs si nici nu sunt profesionist .
Gatesc din placere si pentru gust .
De foarte multe ori aspectul mancarurilor gatite de catre mine lasa de dorit ... :))))
Insa gustul ... GUSTUL ESTE SENZATIONAL .
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu