5 apr. 2014

RETETA SACI KAVURMI DE OAIE .

* Din pacate nu mai am " pul biber " si nici patrunjel verde (am uitat sa iau astazi de la piata).
In loc de pul biber voi pune un inlocuitor.



Reteta originala de Saci Kavurmi se face cu oaie. Reteta folosita de catre mine o stiu de la fostul imam (hoca) al geamiei comunitatii turce din Ploiesti.
Eu folosesc in jur de 2 - 3 kg carne de oaie .



INGREDIENTE (ptr. o cantitate de aprox 3 kg carne oaie) :

- carne de oaie (sa aibe si ceva grasime) .
- 4 ardei usturati .
- 2 ardei kapia medii.
- 2 ardei grasi medii .
- ceapa verde/ceapa uscata (2 legaturi ceapa verde sau 1 ceapa mare uscata).
- 4 rosii potrivite .
- putin piper .
- o lingurita de sare .
- 1 lingurita PUL BIBER .
- patrunjel verde pentru ornat .



PREPARARE :

Inainte de toate se spune un maaare BISMILLAH !
Se taie carnea de oaie cubulete (asa impanata cu grasime). Turcii le taie cubulete mai mici , dar eu le prefer putin mai maricele.
Se pun intr-o cratita de inox cu capac de sticla . Eu folosesc cratita din aluminiu/fonta tiganeasca. Nu se adauga nimic altceva la inceput . Nu se foloseste ulei . Se pune cratita cu cuburile de carne (acoperita cu capac) pe aragaz , la foc mic . Se lasa asa , la foc mic, in suc propriu , pana cand se topeste seul/grasimea (30-45 min) . Cand s-au micsorat cubuletele (adica s-a topit seul) , se da focul mare , se ridica capacul si se amesteca continuu in carnea ramasa . Se procedeaza astfel pana cand tot sucul se va duce si carnea de oaie se va rumeni , prinzand o usoara crusta (5-10 min.).
Atunci se pot adauga toate celelalte ingrediente (tocate marunt) , mai putin patrunjelul. Se amesteca bine cu carnea si se inabusesc/calesc impreuna (10 min.) .
Se orneaza cu patrunjel tocat grosolan .
Daca veti respecta intocmai indicatiile de mai sus , carnea va avea un gust grozav si va fi atat de frageda incat se va topi in gura .

Se serveste fierbinte !
In familiile si comunitatile turcesti , se serveste cu orez turcesc (orez cu bob lung , calit in unt , cu putina sare si apoi fiert cu capac , la foc mic), pide  si alaturi se bea iaurt ayran .

AFIET OLSUN !


POFTA BUNA !






pide
pul biber














Post Scriptum:
Nu intentionez sa particip la vreun concurs si nici nu sunt profesionist .
Gatesc din placere si pentru gust .
De foarte multe ori aspectul mancarurilor gatite de catre mine lasa de dorit ... :))))
Insa gustul ... GUSTUL ESTE SENZATIONAL .




0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: