5 iun. 2023

De mancare pentru mancaciosi si pentru iubitorii carnii de ovine.



Oaie luata de la stână, in toamna, portionata si pastrata in lada frigorifica.

Am preparat:


* Zamă de oaie cu borș de putină și mult leustean (țărănească). Clasică. Opărită carnea, schimbat apa și pus la fiert. Apoi legume, chestii, socoteli, borș de putină și (la încheiere) leuștean.

~~~~~~~~

* Sac Kavurma (tigaie picantă turcească), după rețeta învățată de la Issa Hoca (Issa Cigdem - un imam/hoca turc).
Se taie carnea de oaie/berbec cubulețe mici (eu le prefer mai mari) , se pune intr-o tigaie MAAARE (cu capac) la foc mic (acoperit). Fără sare sau condimente. De preferat carnea să aibă și puțină grăsime/seu (să fie împănată).
Se lasă , in suc propriu, vreo 2 - 2,5 ore. Până scade zeama și rămâne doar puțină grăsime.
Apoi se ridică capacul și se da focul la maxim. Se amesteca continuu până când se rumenește carnea. După aceea am adăugat o ceapa mare, 1 legătură ceapa verde, câțiva căței de usturoi mărunțiți, un ardei kapia mare, 2 ardei iuți tăiați rondele, sare, piper și pul biber (ultimele trei le adaugi după gust și în funcție de cât de iute mananci). Le-am înăbușit toate împreună cu carnea rumenita. Apoi am adăugat și două roșii potrivite + putina supa/zeama de la carnea care fierbea pentru ciorba. Am acoperit și am lăsat la foc mediu vreo 10-15 minute.
La urma, când am oprit focul, am adăugat pătrunjel din belșug.



































0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: