MÂNCĂRICĂ DE URZICI
Ingrediente:
4-5 pungute cu urzici, 1 ceapa, 1 capatana usturoi (romanesc), 1 lingură făină. ulei, sare .
Preparare:
Se spală urzicile in mai multe ape, apoi se opăresc in apa clocotita cu sare. Le-am pus in apa atunci când a inceput să clocotească.
Dupa ce le-am fiert aproximativ 5 minute le-am scos si le-am tocat marunt. Nu aruncati apa respectiva! Este buna pentru clatitul parului, dar si pentru a fi bauta in diverse afectiuni.
Am calit ceapa taiata julien pana a devenit sticloasa. In acel moment am adaugat urzicile, o lingura de faina si cativa catei de usturoi taiati in jumatate.
Am adaugat sare, inca putina apă caldă (250 ml) si am lasat sa fiarba la foc domol, pana a scazut. Se amestecă continuu pentru a nu se lipi.
Când a scăzut indeajuns, am oprit focul. Mâncărica este gata. Pentru un gust mai pronuntat de usturoi am adaugat inca 3 catei de usturoi pisati cu 3 minute inainte sa opresc focul.
Se servește cu mămăligă sau cu orez fiert. Se poate adăuga si hrean ras.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
4-5 pungute cu urzici, 1 ceapa, 1 capatana usturoi (romanesc), 1 lingură făină. ulei, sare .
Preparare:
Se spală urzicile in mai multe ape, apoi se opăresc in apa clocotita cu sare. Le-am pus in apa atunci când a inceput să clocotească.
Dupa ce le-am fiert aproximativ 5 minute le-am scos si le-am tocat marunt. Nu aruncati apa respectiva! Este buna pentru clatitul parului, dar si pentru a fi bauta in diverse afectiuni.
Am calit ceapa taiata julien pana a devenit sticloasa. In acel moment am adaugat urzicile, o lingura de faina si cativa catei de usturoi taiati in jumatate.
Am adaugat sare, inca putina apă caldă (250 ml) si am lasat sa fiarba la foc domol, pana a scazut. Se amestecă continuu pentru a nu se lipi.
Când a scăzut indeajuns, am oprit focul. Mâncărica este gata. Pentru un gust mai pronuntat de usturoi am adaugat inca 3 catei de usturoi pisati cu 3 minute inainte sa opresc focul.
Se servește cu mămăligă sau cu orez fiert. Se poate adăuga si hrean ras.
~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ingrediente:
2-3 punguțe de urzici proaspete, 2 legături mari de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime, 350 de ml lapte bătut (groștior), 150 de grame de smântână cu 25% grăsime, 3 ouă, 50 ml de ulei sau câteva cuburi clisă(sunca) , 25 grame de făină, 1 linguriță de paprika dulce, sare și piper după gust, oțet pentru acrit.
Preparare:
Se spală bine urzicile în 3 ape reci, apoi se zvântă de apă. Se pune pe foc o oală cu apă în care se adaugă 1 lingură de sare. Când apa fierbe, se adaugă urzicile, toate deodată, apăsându-se în oală cu o spumieră. Se fierb urzicile timp de 5 minute.
Se pregătește un castron mare cu apă rece ca gheața. Se scurg urzicile de apa în care au fiert printr-o strecurătoare sau se scot cu spumiera și se adaugă direct în apa rece. După ce toate urzicile opărite au trecut prin apa foarte rece, se scurg bine într-o strecurătoare și se storc adunându-le la un loc.
Se toacă urzicile cu cuțitul, atât cât să încapă ușor în lingură și se lasă deoparte.
Se toacă rondele ceapa verde și usturoiul, atât partea albă cât și cea verde deschis.
Se încinge pe foc mediu o oală de 4-5 litri și se adaugă uleiul, aproape tot, păstrând doar 1 linguriță. Imediat se adaugă ceapa și usturoiul tocate și 1 praf de sare. Se călesc ceapa și usturoiul pe foc mediu-mic, până când se înmoaie bine.
După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se presară deasupra făina și se amestecă rapid. Imediat se adaugă paprika, se amestecă energic și se stinge totul deîndată cu laptele, turnat treptat, pe măsură ce se amestecă cu o lingură (de lemn). E nevoie să se lucreze repede. Nu dorim să se rumenească nici făina, nici să se caramelizeze paprika, schimbându-și aroma, așa că trebuie să avem laptele la îndemână.
Se adaugă în oală toate urzicile tocate, amestecăm, apoi adăugăm 1-1,5 litri de apă fierbinte (sau zer, dacă aveți). Se aduce totul la fierbere și se fierb urzicile timp de 8-10 minute, la foc nu prea mare, fără să le pierdem din ochi, ca să nu dea în foc.
Între timp, se separă 2 din cele 3 ouă, colectând în două castroane separate gălbenușurile și albușurile. Se lasă deoparte albușurile iar peste gălbenușuri se adaugă treptat laptele bătut, în timp ce se bate cu o furculiță. Se adaugă la amestecul de gălbenușuri și lapte bătut și smântâna și se omogenizează bine cu furculița.
Peste albușuri se adaugă oul între rămas, sare și piper după gust și se bate cu furculița. Se încinge pe foc o tigaie mare, se adaugă uleiul rămas și se toarnă ouăle bătute, Vom pregăti o omletă ușor rumenită pe ambele părți, apoi o scoatem din tigaie și o tăiem sub formă de tăiței.
Se diluează amestecul de gălbenușuri și lactate pregătit la punctul 8 cu 2-3 polonice de zeamă fierbinte. Se oprește focul și se adaugă acest amesteca peste ciorba din oală, omogenizând bine. Se gustă și se asezonează zeama cu sare, piper și oțet după gust. Se adaugă tăițeii de omletă pregătiți la punctul 9 și se presară mărarul proaspăt tocat.
Poftă bună!
2-3 punguțe de urzici proaspete, 2 legături mari de ceapă verde, 1 legătură de usturoi verde, 1 litru de lapte cu 3,5% grăsime, 350 de ml lapte bătut (groștior), 150 de grame de smântână cu 25% grăsime, 3 ouă, 50 ml de ulei sau câteva cuburi clisă(sunca) , 25 grame de făină, 1 linguriță de paprika dulce, sare și piper după gust, oțet pentru acrit.
Preparare:
Se spală bine urzicile în 3 ape reci, apoi se zvântă de apă. Se pune pe foc o oală cu apă în care se adaugă 1 lingură de sare. Când apa fierbe, se adaugă urzicile, toate deodată, apăsându-se în oală cu o spumieră. Se fierb urzicile timp de 5 minute.
Se pregătește un castron mare cu apă rece ca gheața. Se scurg urzicile de apa în care au fiert printr-o strecurătoare sau se scot cu spumiera și se adaugă direct în apa rece. După ce toate urzicile opărite au trecut prin apa foarte rece, se scurg bine într-o strecurătoare și se storc adunându-le la un loc.
Se toacă urzicile cu cuțitul, atât cât să încapă ușor în lingură și se lasă deoparte.
Se toacă rondele ceapa verde și usturoiul, atât partea albă cât și cea verde deschis.
Se încinge pe foc mediu o oală de 4-5 litri și se adaugă uleiul, aproape tot, păstrând doar 1 linguriță. Imediat se adaugă ceapa și usturoiul tocate și 1 praf de sare. Se călesc ceapa și usturoiul pe foc mediu-mic, până când se înmoaie bine.
După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se presară deasupra făina și se amestecă rapid. Imediat se adaugă paprika, se amestecă energic și se stinge totul deîndată cu laptele, turnat treptat, pe măsură ce se amestecă cu o lingură (de lemn). E nevoie să se lucreze repede. Nu dorim să se rumenească nici făina, nici să se caramelizeze paprika, schimbându-și aroma, așa că trebuie să avem laptele la îndemână.
Se adaugă în oală toate urzicile tocate, amestecăm, apoi adăugăm 1-1,5 litri de apă fierbinte (sau zer, dacă aveți). Se aduce totul la fierbere și se fierb urzicile timp de 8-10 minute, la foc nu prea mare, fără să le pierdem din ochi, ca să nu dea în foc.
Între timp, se separă 2 din cele 3 ouă, colectând în două castroane separate gălbenușurile și albușurile. Se lasă deoparte albușurile iar peste gălbenușuri se adaugă treptat laptele bătut, în timp ce se bate cu o furculiță. Se adaugă la amestecul de gălbenușuri și lapte bătut și smântâna și se omogenizează bine cu furculița.
Peste albușuri se adaugă oul între rămas, sare și piper după gust și se bate cu furculița. Se încinge pe foc o tigaie mare, se adaugă uleiul rămas și se toarnă ouăle bătute, Vom pregăti o omletă ușor rumenită pe ambele părți, apoi o scoatem din tigaie și o tăiem sub formă de tăiței.
Se diluează amestecul de gălbenușuri și lactate pregătit la punctul 8 cu 2-3 polonice de zeamă fierbinte. Se oprește focul și se adaugă acest amesteca peste ciorba din oală, omogenizând bine. Se gustă și se asezonează zeama cu sare, piper și oțet după gust. Se adaugă tăițeii de omletă pregătiți la punctul 9 și se presară mărarul proaspăt tocat.
Poftă bună!
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu