26 apr. 2008

Zahărul - mici secrete.


Ce este zahărul?
Zahărul se obţine din sfecla de zahăr sau din trestia de zahăr. El poate fi prelucrat până la stadiul de melasa (zahăr nerafinat) sau poate fi rafinat. Toate tipurile de zahăr brun nerafinat sunt obţinute din trestie de zahăr.

Cum îl alegi ?
Nefiind prelucrat industrial, deci natural, zahărul nerafinat este mai gustos. În magazine se găseşte zahăr tos, cristalizat sau pudra. Evitaţi zahărul brun rafinat, căci este doar zahăr alb, stropit cu melasa sau caramel.

Cum îl păstrezi ?
Teoretic, în condiţii corespunzătoare, zahărul poate fi păstrat oricât de mult timp. Ca să nu prindă umezeală, cel mai bine este să fie ţinut într-o cutie închisă ermetic. Dacă s-au format bulgăraşi, poate fi cernut prin sită.
Dacă acelaşi lucru se întâmplă cu zahărul brun, puneţi deasupra recipientului un prosop curat, umed şi lăsaţi să stea peste noapte.

Tipuri de zahăr şi la ce se folosesc :
ZAHĂR BRUN DESCHIS ŞI BRUN ÎNCHIS ("MUSCOVADO)
Sunt două tipuri de zahăr cu textură de melasa şi plăcut aromate. Se folosesc mai ales pentru deserturi cu umplutură de ciocolată-fondant, sosuri caramel, prăjituri cu ciocolată şi fructe uscate, pentru sosuri-garnituri (cum ar fi chutney), pentru marinate. Cu cât are o nuanţa mai închisă, cu atât este mai gustos.
ZAHĂRUL GRANULAT
Are cristale de dimensiuni mai mari decât zahărul cristalizat şi este cel mai indicat pentru prepararea siropurilor şi a caramelului.

ZAHĂR BRUN TOS ("DEMERARA")
Are granulele mai mari şi se foloseşte la prepararea crustelor crocante de la tarte sau alte prăjituri.

ZAHĂRUL PUDRA
Se foloseşte la ornarea prăjiturilor, presărat deasupra, sau la prepararea cremelor pentru torturi şi prăjituri, cărora le da o textură plăcută, fină.

ZAHĂRUL CRISTALIZAT
Are o granulaţie fină şi un gust pe măsură. Foloseşte-l la checuri şi bezele.

De ce nu te-ai răsfăţa un pic?
Nu te simţi vinovat(ă) dacă ai poftă de ceva dulce-la sfârşitul zilei poţi mânca orice, dar cu măsură! Nu trebuie să te îndopi cu zahăr numai de dragul de a face acest lucru, dar ţinând cont de faptul că zahărul nu conţine grăsimi, poţi consuma dulciurile care-ţi plac. Singura condiţie: asigură-te că vei arde totuşi aceste calorii.

De ce n-ai încerca şi tu?!
Parfumează zahărul-tos, cristalizat sau pudra-adăugând în cutia ermetică în care îl păstrezi un baton de vanilie tăiat în două, un baton de scorţişoară, zdrobit, sau o nucşoară. Zahărul va prelua aromele şi va da un gust deosebit atunci când îl vei folosi presărat peste fructe de pădure, în creme de ou sau chiar la frişcă bătută.
Dacă vrei să dai impresia că ai făcut chiar tu biscuiţii, fursecurile sau trufele cumpărate, atunci presară-le cu zahăr pudra aromat şi vor avea aspect de dulciuri de casă.
Poate că nu ai avut destul timp la dispoziţie atunci când ai făcut checul. Deci, nu ai frecat suficient untul cu zahărul, până la dizolvarea completă a acestuia din urmă. Rezultatul? Deasupra checului se văd nişte puncte albe. Poţi îndrepta lucrurile folosind din abundenţă zahăr pudra. Nimeni nu va şti!



*** După ce ai citit acest articol îţi recomand ca totuşi să vizitezi şi aceste link-uri :

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: