Am avut aproximativ 8 kg de hamsie proaspat pescuita, adusa de mine tocmai din Eforie Sud. Le-am luat direct din plasele pescarilor de la Poarta Apelor. Apoi le-am congelat si le-am adus acasa congelate.
Așa arată după sterilizarea la cuptor (10 minute la sterilizat și toată noaptea la răcit). Vezi primele fotografii!
Anșoa conservat in casă.
Atât a ieșit din 4 kg de anșoa de Marea Neagra (hamsie calibru mediu). 3 borcane mari și 3 borcane mici .
Cele mari sunt conservate folosind rețetă de gogoșari in oțet dulce. Cele mici sunt conservate folosind o combinație de mai multe rețete mediteraneene, in ulei de măsline.
Precipitatul care se observă/chestia aceea alba probabil este sarea din ele, care a ieșit la sterilizare. Ele fiind ținute, după curățare și spalare, timp de 24 ore in straturi de sare grunjoasa.
Un borcan in ulei l-am făcut extra picant. La fel și unul din cele mari, in compoziție de gogoșari.
Nu știu cum ar fi trebuit să arate sau daca arata ok. Așa au ieșit.
Este prima dată când facem așa ceva în casă.
Este destul de greu și migălos. Mai ales când le cureți de capete și intestine. Însă probabil se merita. Vad când voi desface primul borcan.
Mai am inca aproape 4 kg de anșoa de Marea Neagra (hamsie) de calibru mic. In lada frigorifica. Sunt luate din cherhana, in dimineața în care au fost scoase la plase, însă am fost nevoit să le congelez (nu aveam cum sa le transport altfel până acasa).
Pe cele mici rămase, cred că le voi curata , spăla și le voi pune in straturi de sare grunjoasa pentru 24 ore. Apoi le voi înșira pe ață , la uscat + puțin fum . Îmi voi face chipsuri din anșoa.
~~~
Dupa ce le-am scos din congelator, au stat la frigider, in sare grunjoasa neiodata, aproape 20 de ore. Evident după curățare (capete și intestine).
Le-am scos apoi din sare, le-am clătit in trei ape și le-am lăsat o ora la scurs.
Apoi le-am așezat în borcane. Din 4 kg de hamsie proaspătă au ieșit 3 borcane de 314 ml și 3 borcane de 800 ml . Borcanele mari sunt făcute după rețeta asemănătoare cu a gogoșarilor (cu compoziția rece/răcită) , iar cele mici după o rețetă inventie proprie (in ulei de măsline).
La cele in ulei de măsline am adăugat și câte puțin oțet de mere cu salvie (5%), pul biber turcesc, boabe de mustar, boabe de piper, frunza de dafin, busuioc , câteva feliuțe de usturoi maramureșean și frunza de leuștean.
Le dam toate la cuptor câteva minute până se sigilează/videază borcanele și le lăsăm acolo sa se răcească in tihnă.
........
Dacă mă ambiționam și le înșirăm pe sfoară, iar apoi le lăsăm la vânt, ieșea o minunăție de peste uscat.
Sarea in care au stat peste noapte le-a transformat în hamsie gata comestibila. A extras apa din ele. Au rămas tari și uleioase (grase).
~~~~~~~~~~
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu