26 mai 2008

Reţetă de Shaorma



... Datorită raportului inegal dintre multele-mi probleme personale şi timpul pe care l-am avut la dispoziţie ...în acest weekend, am avut timp doar de shaorma. :)))

Am întâlnit multe reţete de shaorma ce sunt prezentate drept "ORIGINALE" ,dar aproape toate sunt "mincinoase". De ce? Păi SIMPLU... Majoritatea retetelor prezentate online ,sau prin reviste de profil, prezintă o reţetă care printre ingrediente include şi OŢETUL. Shaorma este o reţetă originară din ţările cu populaţie majoritar musulmană. OŢETUL este HARAM (interzis) în alimentaţia islamică !!!

~~~~~~~~~~~~~~~~

Ingrediente:

½ kg carne de miel(sau viţel de lapte), tăiată în bucăţi
½ kg piept de pui, tăiat în bucăţi
½ linguriţă scorţişoară
½ linguriţă arahide
½ linguriţă piper negru
½ linguriţă sare
3 căţei usturoi, tocati
½ ceapă, tocată
1 frunză de dafin
½ cană suc de lămâie
2 roşii, tocate mărunt
6 bucăţi de vinete murate (nu în oţet)
3 ardei graşi, curăţaţi de tulpină şi sâmburi, tocati
Iaurt după gust
Se poate adăuga şi maioneză (maioneză HALAL)
1 Lipie mare (Se gaseste la supermarket)


Mod de preparare:

Puneţi carnea într-un bol de sticlă. În alt bol, puneţi condimentele, sarea, usturoiul, ceapa, dafinul, sucul de lămâie, şi oţetul, amestecaţi bine, şi apoi răsturnaţi peste carne. Puneţi la marinat,la frigider, timp de 2 ore.
Scurgeti carnea din marinată şi uscaţi-o. Frigeti carnea deasupra unui aparat electric (sau pe grill aragaz) aproximativ 10 minute. Împărţiţi carnea în bucăţi şi împrăştiaţi-o pe lipie, adăugaţi roşiile, vineţele murate, ardeii şi o lingură de iaurt.Se poate adăuga şi maioneză (maioneză HALAL).
După ce shaorma a fost împăturita se poate îmbrăca în staniol alimentar şi pusă din nou pe grill(sau la cuptor) pentru încă 3-5 minute.

POFTĂ BUNĂ !


*** Există multe sortimente de shaorma ,dar aceasta este reţeta cea mai potrivită. Cu altă ocazie voi mai prezenta şi alte sortimente.

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: