18 oct. 2022

Mancare de gutui cu afumatura.



De mic copil, la noi in casă, in fiecare toamnă, mama îi făcea tatălui meu mâncare de gutui cu afumături. De vreo câteva ori pe toamnă.
Nu mi-a plăcut până târziu. Mi se părea ciudat gustul dulce-sarat-afumat- parfumat (se face cu zahar caramelizat).
De câțiva ani, nu trece nicio toamna fără că la noi in casă sa nu miroasă a mâncare de gutui cu afumătură. Îmi place mult. Mno.... Ce sa zic!? Gusturile se mai schimba.
Sau poate doar pentru faptul că îmi aduce aminte de mama.
Nu știu ...
Este o mâncare deosebita și cu un gust aparte.
Așa că astăzi avem la masă mâncare de gutui cu afumătură (ciolan afumat). Gătită cu noaptea-n cap.
Mai ales că și tata va savura această minunăție . 
~~~~


Ingrediente:
- afumatura (ciolan, kaizer, picorom de pui, piept de rata , etc.)
- 5 gutui mari
- 6 linguri zahar
- faina (4 linguri)
- untul/grasimea in care a fost prajita afumatura si au fost calite gutuile
- sare dupa gust (doar daca e nevoie)


Se rumeneste afumatura in unt sau in ulei. Apoi se scoate pe o farfurie. In acelasi ulei/unt se prajesc pe toate partile feliile de gutui. (curatate de coaja), pana se inmoaie pe jumatate.
Se scot si acestea pe farfurie.
Intr-o cratita se va carameliza zaharul. Apoi se adauga 600 ml apa si se lasa putin la fiert pana va da in clocot.
Se adauga afumatura si gutuile si le lasa la foc mediu aproximativ 15 minute, pana se inmoaie bine gutuile.
Apoi se face un rantas din faina si se adauga la toata compozitia din cratita. Se mai lasa la fiert pana se ingroasa, aprox. 10-15 minute.

Pofta buna!










0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: