12 iun. 2022

Pâsat in lapte, de Rusalii.



Pâsat in lapte, cu miere și unt.
De Rusalii.
Rețetele copilăriei din ograda bunicilor.

In comuna Starchiojd (judetul Prahova), in ziua de Rusalii, se împarte pâsat pe frunza de nuc.
Bunica (Lina lui Zamfir de pe Valea Anei) fierbea pâsat in lapte , cu miere și unt și un dram de sare. Apoi îl punea la răcit până se închega bine ca o mămăligă mai moale. Îl împărțea in ziua de Rusalii , după slujba de la biserică, pe frunză de nuc cu cireșe alături.
Este un dulce al copilăriei noastre. Este extraordinar de bun și sănătos.
Păstrați vie amintirea bunicilor și iubiți tradițiile pe care ei le respectau cu atât de multă sfințenie!
Nu îi uitați pe cei al căror sânge va curge prin vene!

~~~~~
Pâsatul crud se spală bine in 4 ape.
Apoi se pune la fiert in apa cu putina sare. Apa sa fie deasupra lui de o palma.
Se fierbe la foc potrivit timp de o oră (pana trage toata apa si se umfla dublu ca marime). Se lasă la odihnă timp de 30 minute.
Apoi se adaugă laptele (1 litru de lapte la 500 g de pasat) si mierea (sau zahar, daca nu va place mierea). Mierea(zaharul) se adaugă după gustul fiecăruia.
Se potriveste focul si se fierbe amestecand continuu. Cand se ingroasa (ca un terci) si pâsatul este fiert bine (se gusta de fiert) se adauga untul (100 grame unt) . Se amesteca 5 minute pana se omogenizează untul.
Apoi se pune in vase de lut si se lasă la răcit.
Se poate servi si cald. Insa, noua ne place traditional (asa cum il facea bunica pentru impartit), rece si bine inchegat (ca o mamaliga).



















0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: