Adaptare borș de peste dobrogean, acrit cu zeamă de varză.
- 1 crap de aprox 2,5 kg (3 kg necurățat)
- 2 plătici (1 kg)
- Ceapă
- Ardei gras roșu și galben
- 2 cepe medii întregi
- 1 ceapa mare tocata
- Ardei kapia
- Țelină
- Frunze de țelină
- Radacina de pătrunjel
- Morcov
- Păstârnac
- Orez
- Cartofi
- Leustean
- 1 litru zeama de varza
- 2 linguri de oțet
- Roșii la conserva sau pasată țărănească
Se fierbe plătica până pică carnea de pe oase. Se alege carnea de oase. Zeama se strecoară.
Se călesc , tocate mărunt, o parte din legume (radacinoasele , kapia și o ceapă se toacă mărunt și se călesc ușor în ulei). Când sunt înăbușite bine in ulei , se adaugă carnea de la plătică și zeama strecurată (in care a fiert plătică).
Orezul se fierbe separat .
După zece minute se adaugă cele două cepe întregi și ardei gras (roșu și galben) tăiat în felii mari.
Se da in clocot alte 10-15 minute.
Se adaugă zeama de varză (fiarta înainte), 2 linguri de otet și câteva frunze de țelină tocate mărunt.
După alte 5 minute de fierbere se adaugă cartofii , roșiile și orezul.
Când cartofii sunt aproape fierti se adaugă bucățile de crap. Se lasă doar 5 minute in fierbere domoală și apoi se ia oala de pe foc.
Se adaugă mult leuștean verde , tocat proaspăt.
După alte 5 minute se scot bucățile de crap și legumele mari pe un platou.
Se servesc zeama separat, crapul separat (asortat cu bucăți din legumele mari și cartofi din zeama) . Alături de mămăligă și mujdei.
Poftă bună!
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu