6 ian. 2011

SECRETE MICI EFECTE MARI -3-




CAFEAUA
capata un gust mai placut daca , dupa ce a fiert, ii adaugam putina sare.


CARNEA

- Daca nu gatiti carnea congelata imediat ce ati cumparat-o, lasati-o sa stea la frigider, pe raftul cel mai racoros, dar nu mult tip dupa ce se dezgheata. Procesul de alterare este mai rapid decat la carnea necongelata vreodata.

- Carnea este prea tare? O puteti fragezi adaugand in apa in care fierbe un varf de cutit cu bicarbonat.

- Pentru a obtine o tocatura fina , se amesteca in carne miez de paine alba inmuiat in lapte, plus lapte, in urmatoarele proportii: 1kg carne, 250g miez de paine inmuiat in lapte, 1/2 pahar cu lapte.


CARTOFII

- Daca nu aveti la indemana un robot-bucatar sau un dispozitv special pentru curatat cartofii noi, puteti improviza. Dintr-o bucata de panza groasa de in sau canepa, faceti un saculet lung de cateva palme. Spalati cartofii in mai multe apesi introduceti-i apoi, mai inghesuiti, in saculet. Turnati deasupra lor un pumn de sare grunjoasa. Frecati apoi intre maini sacul plin, vreme de cateva minute. La sfarsitul acestei operatiuni, coaja se va desprinde in intregime. Spalati cartofii sub jet puternic de apa rece.

- Cartofii prajiti vor fi mai moi la interior , daca, dupa ce ati curatat cartofii, ii rasturnati intr-o oala cu apa ce fierbe. In acel moment, apa va inceta sa clocoteasca. Cand va incepe sa fiarba din nou, scoateti cartofii, clatitii cu apa rece, stergeti-i si abia apoi puneti-i la prajit.

- Daca vreti ca pireul sa fie alb si catifelat la gust, adaugati la sfarsit un albus de ou batut spuma. Procedeul trebuie retinut mai ales pentru cazul cand se prepara pireul din cartofi vechi.

5 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:

Fetita Junglei13 said...

Asa,arata-ne tu ce ai si mandreste-te. Tot din colectia Caleidoscop, pot sa-ti spun atat "sare si otetul sunt cei mai buni conservanti",ca altceva nu am, nici macar "Maine avem invitati",desi am si nu stiu ce sa ma fac.
Si nu stiu din ce colectie,cred ca din a bunicii,mai stiu ca un cui dezinfectat, pus in apa in care fierbi o gaina,ajuta la o fierbere mai buna si mai rapida.
Fara legatura cu secretele mici si efectele mari,un alt secret e ca-mi place Glasul rotilor de tren :)

Brutacu Hector said...

Da pe aia cu tinutul apa in gura , atunci cand toci ceapa, pentru a nu te ustura ochii ... o stiai ?! :D

mihaeladr said...

Io, stiam sa tii in gura cand tai ceapa o bucatica de miez de paine! Ca in homeopatie!

Brutacu Hector said...

Chestia cu miezul de paine nu o stiam. Este bine venita. O sa incerc si eu . :)

Fetita Junglei13 said...

Nu,stiam sa cureti ceapa sub apa,doar,n-as putea sa tin apa, as rade si-as improsca totul :)