3 apr. 2008

Mâncare de urzici.


:)
Printre multe alte preocupări şi îndeletniciri am o pasiune care mă relaxează foarte mult atunci când sunt tensionat . Sunt pasionat de "arta culinara" ... Ştiţi voi : Gătit , gust, aspect , migală , valuri de miresme şi arome care mai de care mai nebuneşti... Într-una din zilele viitoare poate că voi aborda mai pe larg acest subiect.

Acum două zile am primit vizita unei rude de la ţară. Ştiind că îmi plac verdeturile ... mi-a adus urzici . :D Când eram copil uram mâncarea de urzici , mâncarea de spanac şi chiar zarzavatul din ciorbe. Acum le ador. :D ... Recunosc deasemenea că cea mai bună legumă tot carnea va rămâne ...
Drept urmare am purces la prepararea unei mâncărici de urzici pe care o voi folosi drept garnitură alăturată kilogramului de carne de mânzat trasă la grătar .
______________

REŢETĂ:

Timp de preparare:
50 minute

Ingrediente:
2-4 legături de urzici, 2-3 cepe, câţiva căţei de usturoi(sau ceapă şi usturoi verde),sare şi piper după gust.

Preparare:
Se spală urzicile în mai multe ape, se fierb în apa clocotită cu sare.
După ce au fiert, se scurg şi se păstrează o cană din fiertură pentru a adăuga la mâncare, se toacă mărunt. Într-un vas se căleşte ceapă tăiată mărunt până devine aurie, se adaugă usturoiul tocat sau zdrobit, şi zeama în care au fiert urzicile.
Când au fiert puţin, se adaugă sare, piper, cimbru, mentă, mărar şi pătrunjel tocat mărunt, eventual puţine roşii din bulion sau chiar bulion concentrat. Se adaugă urzicile şi se lasă la cuptor încă 20-25 min.
Se serveşte simplă, rece sau caldă, alături de cartofi natur,sau drept garnitură la carne de pasăre sau carne de mânzat(viţel).

Pofta Buna !

_________

Urzica -Urtica dioica


Urzica este curativă începând de la rădăcină, continuând cu tulpina şi frunzele şi terminând cu florile.
Urzica este larg raspandită şi conţine un număr considerabil de aminoacizi, glucide, amine, acizi graşi volatili, steroli, acid acetic, formic, pantotenic, folic, vitamina A, B2, C, K, beta-caroten, clorofila, coproporfirină, minerale (calciu, magneziu, fosfor, siliciu, fier). Componentele din urzică stimulează sinteza componentelor sângelui, diureza şi eliminarea compuşilor toxici, secreţia biliară, pancreatică şi digestivă, secreţia laptelui la lăuze, determină normalizarea glicemiei, oprirea sângerărilor, fluidificarea sângelui şi a secreţiilor, grăbeşte regenerarea şi cicatrizarea, ameliorează diareea, tusea şi stările inflamatorii. Urzica este indicată in: diaree; enterită; ulcer gastro-duodenal; ascită; dismenoree, menoragie, metroragie; hemoroizi; bronşită, astm bronsic; diabet zaharat; litiază renala sau biliară; enurezis, incontinenţă urinara; guta; erupţii cutanate; ulcer varicos; vaginită; leucoree; reumatism; obezitate; lumbago; sciatică; urticarie; psoriazis; stomatită, afte bucale; căderea părului, mătreaţă.
Urzica este cea mai bună plantă depurativă şi hematopoetică. Având şi o influenţă pozitivă asupra pancreasului, ceaiul de urzici scade nivelul glicemiei (al zahărului din sânge). El vindecă şi bolile şi inflamaţiile căilor urinare, precum şi retenţia urinară patologică. Având în acelaşi timp şi efect uşor laxativ, este recomandabil mai cu seamă pentru o cură de primavară.
Cura cu ceaiul de urzici este propusă pe o durată de mai multe săptămâni în afecţiunile hepatice, biliare şi splenice (chiar în cazul tumorilor splenice), la secreţii abundente ale stomacului şi aparatului respirator, la crampele şi ulcerele stomacale, la ulcerele intestinale şi bolile de piept. Pentru a menţine valoroasele substanţe active, ceaiul se prepară doar prin opărire. Ca mijloc profilactic însă, se bea o singură ceaşcă cu ceai de urzici zilnic, tot timpul anului. Este de mare ajutor şi în viroze şi infecţii bacteriene.
De la o anumită vârstă încolo se diminuează cantitatea de fier din organism. Apar de aceea stări de oboseală, chiar epuizare, omul se simte bătrân şi cu mai puţină putere de muncă. În acest caz, urzica proaspătă care conţine fier, poate fi folosită cu mare succes.
În hidropizii, urzica ajută prin extragerea puternică a apei din ţesuturi şi cavităţile naturale ale corpului. Datorită substanţelor sale active hematopoetice, este de folos şi în cloroze, anemii şi alte boli grave ale sângelui. Asociată cu alte plante medicinale, urzica este folosită cu succes şi contra leucemiei. Celor ce suferă de orice fel de alergie (şi guturaiul de fân intră aici), le este recomandat să bea ceai de urzici o perioadă mai îndelungată. Alergia este reactia organismului la contactul repetat cu anumite substante, denumite alergice, care se gasesc in unele alimente (oua, carne, capsuni, ciocolata), in aer (praf, polen) si in unele medicamente. Cele mai frecvente reactii alergice se produc la nivelul pielii, mucoaselor si al cailor respiratorii.
Urzica anihilează predispoziţia la răceli şi combate afecţiunile artritice şi reumatice.
Foarte binefăcătoare pentru orice păr este tinctura de urzică, pe care ne-o putem face singuri din rădăcini de urzici scoase din pământ primavara sau toamna. Efectul este evident: pielea capului n-are mătreaţă; părul este des şi mătăsos, cu un luciu frumos.
Urzica ajută excelent şi în arterită. Mulţi oameni suferind de această boală ar putea să scape de o amputare de picior daca ar face la timp băi de picioare cu rădăcini de urzici.
Orice spasm, indiferent de unde provine, induce tulburări ale irigaţiei sangvine. În această situaţie se recomandă spălăturile şi băile cu infuzie de urzici. Acelaşi lucru este valabil şi în cazul special al stenozei mitrale. Se apleacă bustul deasupra căzii, se spală regiunea inimii cu infuzie călduţă de urzici, masând uşor în acelasi timp.
Mai multe studii au demonstrat că urzicile sunt foarte bune împotriva oricarui tip de alergie, fie că sunt consumate sub forma de ceai, ca fiertură sau ca piure. Iarna se beau 2-3 ceaiuri pe zi, timp de o lună. Pentru uz extern, sub formă de tamponari locale, se foloseşte infuzia de urzică. Pe teritoriul Europei, urzicile sunt folosite ca remediu în diferite afecţiuni încă din vechi timpuri. Ele se numără printre plantele cu o lungă tradiţie de folosire în anumite afecţiuni renale, fiind foarte eficiente în îndepărtarea calculilor renali.

- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.
- Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
- Curata sangele avand efect detoxifiant.
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
- Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali.
- Activeaza procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor si trombocitelor.
- Fluidifica sangele.
- Scade glucoza in sange.
- Are actiune hemostatica oprind sangerarea.
- Mareste cantitatea de urina eliminata, contribuind la eliminarea substantelor toxice din sange si in general din organism.
- Favorizeaza eliminarea masiva a acidului uric pe cale renala.
- Stimuleaza secretia glandelor mamare la femeile lauze.
- Activeaza regenerarea tesuturilor si epitelizarea, cicatrizand ranile.
- Influenteaza favorabil reumatismul si guta.
- Provoaca scaderea temperaturii corpului in diferite stari febrile.
- Este tonic capilar si combate matreata.

.

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: