75 ml ulei de măsline
1 ceapă mare tăiată mărunt
1 kg carne de miel(sau vită) tocată
4 căţei de usturoi (sau o căpăţână mai mică) tăiat mărunt
3-4 cuişoare
2 frunze de dafin
1 vârf de linguriţă de scorţişoară
o jumătate de linguriţă de piper
1 kg de roşii decojite şi tocate
Oregano proaspăt (puteţi înlocui cu cimbru)
4 vinete medii tăiate felii
sare (după gust)
făină (pentru presărat în vasul în care se va da la cuptor)
___
Sos Bechamel:
85 grame unt nesărat
85 grame făină
900 ml lapte
85 grame parmezan ras
2 galbenusuri de ou
1 ou
____________________
PREPARARE :
Încingeţi uleiul de măsline şi adăugaţi ceapa . Lăsaţi la foc potrivit timp de 10 minute(până când se înmoaie ceapa). Intr-o tigaie rumeniţi jumătate din carnea de miel(vită) ,apoi adăugaţi ceapa călită. Adăugaţi apoi usturoiul şi amestecaţi până când se prajeste puţin. Adăugaţi şi restul de carne tocată. Amestecaţi timp de 5 minute la foc potrivit.
Într-un vas mai mare adăugaţi carnea preparată mai înainte , roşiile, scorţişoara, cuişoarele, oregano, frunzele de dafin. Acoperiţi vasul şi lăsaţi să se răcească timp de 1 oră (poate fi băgat la frigider).
În alt vas puneţi feliile de vinete şi presăraţi sare pe deasupra. Se lasă astfel timp de 30 de minute (pentru a se scurge sucurile ce altfel ar da un gust amar mâncării).
Cât timp cele de mai sus se "odihnesc" , preparaţi un sos bechamel .Topiţi untul într-o tigaie nelipicioasa (teflon) . Presăraţi peste untul topit făină(85 grame) şi amestecaţi până devine omogen.Opriţi focul(se ia vasul de pe foc) şi încet încet adăugaţi laptele .Aduceţi din nou vasul deasupra focului şi amestecaţi în continuu până când sosul se îngroaşă.Adăugaţi apoi brânză parmezan rasă şi sare+piper după gust. Lăsaţi să se răcească. După ce se răceşte adăugaţi oul şi cele 2 galbenusuri de ou şi amestecaţi până devine o pastă omogenă.
După ce au trecut cele 30 de minute, se iau vineţele şi se scurg pe un pat de şerveţele.Apoi daţi-le prin făină şi trageţi-le la tigaie(în ulei de măsline) aproximativ 8-10 minute, pe ambele părţi. Feliile astfel prăjite se scot tot pe un pat de şerveţele pentru a se scurge de ulei.
Într-o tavă (sau cratiţă pentru cuptor - 30 x 20cm ),tapetată cu făină, acoperiţi fundul cu 1/3 din amestecul de carne .Peste acest pat de pe fundul vasului adăugaţi jumătate din feliile de vinete .Repetaţi aceste straturi până când terminaţi ingredientele sau umpleţi vasul respectiv. După aceea adăugaţi sosul bechamel deasupra. Adăugaţi brânză parmezan la urmă.
Daţi vasul la cuptor pentru aproximativ 50 de minute ( în funcţie de cuptorul fiecăruia) până când deasupra se va forma o crustă gălbuie . Lăsaţi să se răcească în cuptor aproximativ 10 minute (după ce este gata).
Se serveşte cu salată de roşii,castraveţi, pătrunjel,mentă verde şi crutoane (în salată).
POFTĂ BUNĂ !
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu