După cum v-am mai spus ,am o pasiune care mă relaxează foarte mult ,atunci când sunt tensionat . Îmi place să gătesc. Îmi place foarte mult să gătesc pentru alţii . Da... Nu glumesc absolut deloc. Paradoxal ... mie, de cele mai multe ori ,nu îmi place ceea ce gătesc ,dar cine gustă din mâncarea(sau prăjitura) pregătită de către mine se linge pe degete şi nu mai pridideşte cu laudele. :) Niciodată nu sunt însă mulţumit cu rezultatul muncii mele în bucătărie şi întotdeauna îmi spun că data viitoare va ieşi mult mai gustoasă...
Când eram micuţ îmi plăcea să mă învârt prin bucătărie pe lângă mama mea . O imităm în tot ceea ce făcea . O necăjeam imitându-i mişcările atunci când bătea cu telul aluatul din oală... Pe la vârsta de 12 ani (dacă îmi amintesc eu bine) am încercat pentru prima oară să pregătesc ceva. Mai exact era vorba despre bezele. Culmea este că acele bezele chiar mi-au ieşit. :P
La scurt timp am trecut la chestii mai complicate... devenind un "maestru" în preparatul clătitelor şi al biscuiţilor economici (aveam doar 13 ani) .
Îmi plăcea să aduc inovaţii retetelor pe care le culegeam de prin vechi cărţi de bucate găsite în biblioteca părinţilor mei.. Adăugam noi ingrediente (care nu erau precizate în reţetă). Făceam fel şi fel de experimente.... Şi uite aşa bucătăria a rămas prietena mea de taină . Prietenă care mă ajută de fiecare data să mă reculeg atunci când sunt supărat sau necăjit... sau atunci când am timp liber la dispoziţie.
Gătesc orice. Îmi place în special să încerc reţete aduse de peste mari şi ţări. Îmi place să încerc noutăţi şi să creez noi arome. Dar despre asta vom povesti altădată...
Pentru a continua productiv ceea ce povesteam mai sus , hai să va transcriu ceva rapid şi foarte foarte gustos.
Cine a avut ocazia să intre într-un restaurant turcesc, sau arăbesc, probabil a gustat din Iaurtul Ayran . Pun rămăşag că a rămas foarte plăcut impresionat de gustul unic al acestei băuturi şi probabil s-a întrebat ce anume conţine. Nimic mai simplu:
IAURT AYRAN
pentru 4 pahare:
500g iaurt gras bine răcit
1/2 apa cu gheaţă
sare după gust
câteva frunze de mentă proaspătă tocată mărunt
foarte puţină zeamă de lămâie
În blender se bate bine iaurtul cu apa, gheaţa,menta,sucul de lămâie şi sarea.Se pune în pahare înalte şi se serveşte imediat.
Sete bună !
Bine`nteles ca iaurtul merge servit alături de câteva cornuleţe cu brânză făcute după o reţetă arăbească. Sunt incredibil de pufoase şi gustoase .
Aluatul:
80g unt topit
1/3 cană (80ml) ulei de măsline
1/4 cană (60ml) apa
2 căni (300g) făină
1 ou, bătut uşor
Umplutura:
1 cană (200g) brânză feta consistentă dată pe răzătoare
2 ouă fierte tari, decojite şi maruntite
2 Linguri pătrunjel verde - tocat
40g brânză moale
Combinaţi toate ingredientele pentru umplutură într-un castron.
Amestecaţi bine.
________
-Amestecaţi untul, uleiul şi apa într-un castron.
-Adăugaţi făina cernută, câte 1 lingură pe rând.
-Amestecaţi intre adăugări până când obţineţi o pastă omogenă.
-Puneţi aluatul pe o suprafaţă(masă) tapetata cu făină.
-Frământaţi uşor până când e omogen.
-Acoperiţi-l apoi puneţi-l în frigider pt 1 oră.
-Împărţiţi aluatul în două.
-Rulaţi fiecare bucată de aluat între foi pt copt tapetate uşor cu făină.
-Foile de aluat obţinute trebuie să fie fine cât o hârtie şi aproape transparente.
-Acoperiţi-le apoi puneţi-le la frigider - 30 minute.
-Tăiaţi cercuri de 8 cm(cu un pahar) şi rulaţi din nou resturile.
-Puneţi în frigider aluatul, în timp ce lucraţi, dacă devine prea moale.
-Puneţi câte o linguriţă de umplutură în centrul fiecărui cerc.
-Impaturiti cercurile, sigilaţi-le şi modelaţi-le decorativ cu degetele.
-Puneţi cornuleţele pe tăvi pt cuptor unse si apoi ungeţi-le cu ou.
-Coaceţi cornuleţele în cuptorul încins moderat cca 15minute sau până când devin uşor aurii.
... Şi acum după atâta trudă şi migală :
POFTĂ BUNĂ ! ;)
.
1 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
mmmmmm mmmmm
suna delicios. deja imi ploua in gura cu picaturi mari de saliva. mor de pofta. esti o comoara de barbat
Trimiteți un comentariu