6 apr. 2008

Câteva ingrediente afrodisiace .

În afară de binecunoscuta Ţelină (prietena de nădejde a taranului român) mai există o multitudine de alte ingrediente ce pot fi incluse în alimentaţia de zi cu zi şi care au efecte afrodisiace asupra organismului uman.

Câteva exemple:


Feniculul



Crocant, aromat şi răcoritor, feniculul are numeroase proprietăţi curative.
Unul dintre compuşii săi principali, anetholul, are efecte antiinflamatorii şi contribuie la prevenirea cancerului.
Excelentă sursă de vitamina C şi alţi antioxidanţi, cu un conţinut ridicat de potasiu, fibre şi acid folic, feniculul ajută organismul să se detoxifice în mod eficient.
În plus, seminţele sale sunt mestecate în multe ţări din Asia, pentru a improspăta respiraţia.
Alege bulbi alb-verzui, nu prea mari, pe care îi vei păstra la frigider, cel mult 5 zile-după acest interval feniculul îşi pierde din aromă şi se înmoaie.
Foloseşte-l pentru supe, salate sau gratinat, împreună cu alte legume de toamnă.
Se combină perfect cu somonul.



Coriandrul



În cartea celor "1001 nopţi" se spune povestea unui negustor care nu a reuşit timp de 40 ani să aibă urmaşi. Superbele sale soţii au alcătuit o dietă specială, care includea coriandrul. Minune!-negustorul a devenit în curând tată.

Cu frunzele sale verzi, cu gust, după unii, citric, după alţii, astringent, cu boabele parfumate, coriandrul este folosit în multe dintre bucătăriile lumii.
Reţete vietnameze, chutney-uri şi curry-uri, salsa şi guacamole mexican, preparate portugheze-toate includ coriandru.

Păstrează frunzele proaspete în cutii bine închise, la frigider, şi consuma-le urgent după ce le-ai cumpărat sau cules.
Pune boabele în borcane de sticlă închise la culoare, bine acoperite şi îşi vor păstra întreaga savoare.



Sparanghelul



Fie el verde sau alb, sparanghelul are o istorie lungă, ca aliment şi medicament.
Cea mai veche carte de bucate cunoscută, cea a lui Apicius, include o reţetă cu sparanghel, iar grecii şi egiptenii îl cunoşteau şi ei.

Proprietăţile sale nutriţionale l-au consacrat. Sărac în colesterol şi sodiu, bogat în acid folic, potasiu şi fibre, el încânta prin aroma şi textura sa, mai ales când este tânăr şi fraged.
Crescut sub pământ, pentru a fi ferit de lumina, sparanghelul alb este mai delicat decât cel verde.

Păstrează-l în frigider, cu cozile învelite în prosop de hârtie umezit şi pregăteşte-l în cel mult 2 zile.

Pregăteşte-l fiert la abur (vei şti că eşti fan al sparanghelului atunci când vei avea o oală specială înaltă şi îngustă), pe grătar sau la cuptor, împreună cu alte legume, cu paste sau cu carne de pui şi parfumează-l cu tarhon, rozmarin sau cimbrişor.



Ghimbirul



Cultivat iniţial în China, ghimbirul a cucerit treptat teritorii din ce în ce mai vaste, ajungând în India, sud-estul Asiei, Africa de Vest şi Caraibe.
Multe dintre reţetele faimoase cu care ne delectăm astăzi şi-ar pierde farmecul în absenţa sa:
curry cu legume, sushi, ştir-fry, turtă dulce, kimchi sau ceaiul parfumat, de iarnă.
Echilibrând activitatea sistemului digestiv, tratând eficient răul de mişcare, şi ajutând în ameliorarea multor altor afecţiuni, ghimbirul pare un miracol. Stimulează circulaţia periferică.
Poate fi consumat crud, murat, zaharisit, măcinat.


Cardamonul



Este un condiment tradiţional arab, care relativ curând a ajuns şi la noi. Îl veţi găsi în magazinele naturiste sub denumirea de cardamon şi în magazinele arăbeşti sub denumirea de hell. Este folosit mai ales în condimentarea cafelei şi a dulciurilor cu cacao, deoarece neutralizează toxicitatea anumitor alcaloizi. Cea mai mare faimă şi-a câştigat-o cardamonul că reintineritor, fiind pe drept cuvânt numit în franceză sămânţa dragostei. Să cunoaştem împreună câteva taine ale folosirii acestei plante aromatizante:
-Impotenţa şi frigiditate-Se pun peste două galbenusuri de ou 2 vârfuri de cuţit de cardamon şi 2 linguriţe de miere lichidă. Se amestecă foarte bine totul, după care se consumă cu înghiţituri mici acest elixir. Efectele sunt cu atât mai puternice, cu cât tratamentul cu sămânţa dragostei este făcut mai des.


~~~

... Lista poate continua la nesfarsit. Natura ne-a pus la dispoziţie răspunsul pentru rezolvarea oricărei probleme . Noi însă, cu timpul ,am uitat acest lucru. Nu uitaţi totul are un echilibru pe această lume. Trebuie doar să fim atenţi la verdele din jurul nostru...

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: