لا إله إلا الله محمد رسول الله
*****
Conform relatarii Profetului, Allah sa-l binecuvanteze si sa-l miluiasca, in luna Ramadan Satana va fi legat in lanturi. Asadar nu va mai avea posibilitatea de a-l ispiti pe om, asa ca omul daca va mai savarsi pacate in aceasta luna acestea nu vor fi in urma ispitei Satanei ci vor proveni din propriul lui suflet. In aceasta luna fiecare dintre noi isi va cunoaste personalitatea fara a mai da vina pe Satana!
*****
Finalul Postului Lunii Ramadan este denumit "Eid-ul-Fitr", ceea ce literar se traduce prin "Sarbatoarea mesei de dimineata".
Ultima zi a postului de Ramadan, semnul heraldic si astral al noii luni Shawwal, marcheaza inceputul sarbatorii Ramadan Bayram, care tine trei zile. In tot acest timp, musulmanii din lumea intreaga se viziteaza, isi impart daruri si urari.
Aidul fitr sau id ul fitr deseori se prescurteaza ca aid simplu,este sarbatoarea muslumanilor care marcheaza sfarsitul Ramadanului, luna postului.Aid in termeni arabi inseamna celebrare sau festivitate in timp ce fitr inseamna rupere a postului deasemenea mai poate insemna natura de la cuvantul filtrat dar in contextul nostru simbolizeaza ruperea perioadei de post.In aceasta zi este tipic pentru familile musulmane sa se trezeasca devreme iar dupa rugaciunea al fajr este recomandat sa manance intr-o cantitate foarte mica ca simbol a sfarsitului Ramadanului.In aceasta zi este interzis ca cineva sa posteasca. Dupa ceremonia de dimineata, musulmanii merg la cimitir pentru a-si pomeni mortii.
Tineri si copii circula din casa in casa recitand si purtand ramuri de brad si panglici. Gazdele le ofera dulciuri si fructe. Din repertoriul de colinde care circula in Dobrogea cu aceasta ocazie amintim doar Eşkişik (Căpriţa), Sehru-remezem (Luna Ramazan), Şuval-çuval (Sacul) şi Siyildama (Cântecul). In trecut, timpul colindelor incepea cam cu o saptamina inainte de Seker Bayram.
Prima zi din Bayram este una de familie. Traditia cere ca tinerii sa mearga pe la rudele mai in virsta, carora le saruta minilile si le ureaza sanatate si belsug. Bayramul de dupa Ramazan este si un prilej de oferit daruri intre rude si prieteni. Musulmanii au, de asemenea, obligatia religioasa de a face milostenii pentru cei saraci.
Mesele din casele musulmanilor sint pline si asteapta oaspeti pe tot timpul celor trei zile ale sarbatorii.
Musulmanii dobrogeni nu uitau de bayram de ciorbele si fripturile de miel sau de pilafuri, insa cele mai cautate sint dulciurile, de la care sarbatoarea si-a luat si numele de “Seker Bayram”. Baclavale, sarailii, halva, kurabie (fursecuri facute cu iaurt), katlama (placinta cu brinza dulce), fructe in compot sau glasate, gogosi umplute.
In aceasta zi, musulmanii de pretudindeni se unesc pentru a participa la aceasta sarbatoare cereasca sub binecuvantarea lui ALLAH, Preainaltul! In aceasta zi nu trebuie sa existe suparare, tristete, invidie sau ura...Toti musulmanii sunt frati!! De Bayram, se recomanda ca fiecare musulman sa se imbaieze, sa se inparfumeze si sa se imbrace cu hainele cele mai bune pe care le are.
Allah l-a creat pe om si i-a oferit libertatea de a alege intre "calea cea buna si cea rea" si tot El i-a daruit acestuia religia drept calauzire in aceasta viata. Daca ar fi existat o lege mai buna ca aceasta cu siguranta i-ar fi daruit-o. Asadar religia nu este o legenda sau o poveste, ci ea este un "Adevar" fara de care omul nu poate ajunge la adevarata fericire in aceasta viata si nici la izbanda in "Viata de Apoi". Alegerea este a ta!
“Cel care a facut un bine cât un graunte de colb, îl va vedea, ~Dupa cum, cel care a facut un rau cât un graunte de colb, îl va vedea.”[Coran, 99:7-8]
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu