19 sept. 2009

A mai trecut un Ramadan ...



"Thahaba-atham' u wabtallatil 'uruqu wa thabat-al-ajru insha Allah" ~ "Setea a luat sfarsit, organismul se reface [umezeste], iar recompensa imi apartine, daca Allah doreste."

Pentru marea majoritate a musulmanilor , Postul Ramadan, se incheie astazi. Cei care au reusit sa se supuna asprimii acestui post(post negru de la rasarit pana la apus , timp de 30 de zile) s-au purificat de pacate avand acum sufletele curate si pregatite pentru un nou inceput.
Abu Huraira (r.a.) a relatat ca profetul Muhammed (s.a.s.) a spus : "Iata, luna binecuvantata a sosit. Este luna in care Allah a statornicit Postul pentru voi. Pe durata ei portile Paradisului se deschid, iar cele ale Iadului sunt ferecate, Satana fiind inlantuit. Exista o Noapte [in aceasta luna] care este mai valoroasa decat 1.000 de luni. Si oricine este lipsit de bunatatea ei, cu adevarat pierde ceva de neinlocuit."

Maine dimineata dupa rugaciunea din zori , musulmanii instariti vor plati Zakat-ul Fitr. Zakat-ul Fitr este o forma de Sadaqa (milostenie) si trebuie platit de catre fiecare musulman instarit, tanar sau batran, barbat sau femeie la sfarsitul lunii Ramadan. Scopul este, pe de o parte, de a-l purifica pe cel care tine post de orice lucru negativ, iar pe de alta parte de a oferi ajutor celor sarmani, aflati in nevoi.

Aceasta Sarbatoare mai se numeste si Bairamul Dulce, deoarece pe masa fiecarui musulman se gasesc baclavale insiropate cu miere, umplute cu nuca, cozonaci, sucuri de fructe, fistic, modele de rahat, halvite, fursecuri facute cu iaurt, placinte cu branza dulce, fructe in compot sau glasate, gogosi umplute si multe alte dulciuri.
Sarbatoarea dureaza primele 3 zile ale lunii Sevval (conform Calendarului Musulman) si este cea mai importanta a Islamului. Bairamul Dulce este un prilej de impacare intre credinciosii de cult islamic. Din acest punct de vedere, zilele de Post ale Ramazanului, de dinaintea sarbatorii, nu vor avea nici o relevanta si nu se vor considera realizate daca musulmanii de aceeasi credinta nu se impaca intre ei.

In prima zi de Bayram / Eid dupa sfarsitul Ramadanului , musulmanilor le este recomandat sa faca urmatoarele lucruri :

  • trezirea dimineata devreme;
  • spalarea pe dinti si efectuarea unei bai;
  • imbracarea celor mai frumoase haine si parfumarea (in cazul barbatilor);
  • oferirea Zakat-ului Fitr ;
  • mancarea a ceva dulce inainte de a merge la rugaciunea de 'Eid/Bayram Namazi;
  • deplasarea la rugaciune pe un drum si intoarcerea pe altul;
  • dupa rugaciunea de dimineata musulmanii merg la cimitir pentru pomenirea mortilor;
  • recitarea urmatorului Takbir, cu voce scazuta : " Allahu Akbar, Allahu Akbar, La-Ilaha ill-Allah ~ Allahu Akbar, wa-illah-il- hamd . " // "Allah este cel mai mare, Allah este cel mai mare, Nu exista alta divinitate in afara lui Allah ~ Allah este cel mai mare si Lui i se cuvine toata slava. "

Bayramınız Mübarek Olsun !

Eid Mubarak !

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: