22 nov. 2022

Moșmoane.



Moșmoane.
A dat și la noi bruma peste ele.
Acestea (din foto) mai trebuiau lăsate puțin în pom, însă le voi lăsa într-un vas de lut (la "copt").


Mosmonul (Mespilus germanica) este un arbust care face parte din familia Rosaceae. Este raspandit in sud estul Europei si sud vestul Asiei de peste 3.000 de ani.

Atunci cand sunt inca necoapte, mosmoanele sunt astringente si tari. Lasate insa in copac pana da primul inghet (inceputul lui noiembrie), mosmoanele vor fi bune de consumat. Miezul va capata o consistenta de piure si o culoare asemanatoare cu cea a zaharului brun. Poate ti se va parea ca sunt aproape putrede, insa afla ca aceasta este consistenta lor naturala. Mosmoanele sunt bogate in potasiu, saruri minerale, vitamina B1, vitamina C, proteine, fenoli si flavonoide.














0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: