16 mai 2016

POVESTEA BICICLETEI SI A MESERIASULUI ROMAN PRICEPUT LA TOATE .




      Se pare ca bicicleta aceasta a fost menita sa imi aduca doar cheltuieli si suparari .
Am cumparat-o de la cineva care aducea biciclete din Germania. Este un DHS semi-aluminiu, cu schimbator Shimano ,  cu amortizor doar pe spate , etc.
Arata binisor cand am cumparat-o eu .
La nici o luna dupa achizitie , mi-a fost furata ziua in amiaza mare din scara blocului , unde era asigurata cu doua antifurturi. Nimeni nu a vazut nimic.
Din fericire , politistii au prins hotul destul de repede si mi-au returnat bicicleta. Ce-i drept , dupa recuperare, arata jalnic .


La acea vreme , dupa recuperarea ei , am bagat vreo 400 lei pentru a o reconditiona (270 lei doar la "service") . I-am schimbat ghidon ,  cabluri , pedale , foi si pinioane, lant , saua , franele si alte cateva maruntisuri . Tot atunci am si revopsit-o .
Au trecut aproape doi ani  .
Nu obisnuiesc sa imi bag nasul acolo unde nu ma pricep . Ma ghidez dupa principiul "german" al specialistului (adica "sa manance toate lumea") . Nu am suportat niciodata principiul romanului vre'nic si priceput la toate .
Anul acesta am hotarat ca este momentul sa ii schimb anvelopele (aratau jalnic) si pedalele .  Zis si facut ! Deoarece mesterul care imi reconditionase bicicleta prima oara nu mai era in tara , am inceput sa caut meseriasi ... Asa l-am descoperit pe mesterica stietot , mecanic auto care repara biciclete, baiet cu studii filologice (limbi straine) urmate la Universitatea de Petrol si Gaze .
L-am sunat si am incercat sa il descos sa vad ce si cum . Aparent parea un baiet ok. Chiar daca ii placea sa vorbeasca mult si manifesta ceva urme de ADHD , am hotarat sa ignor aceste aspecte si sa mizez pe faptul ca omul se lauda ca are firma si "service de biciclete" ...
Am cazut la intelegere si am stabilit o zi pentru a-i duce bicicleta .
I-am dus omului bicicleta , i-am dat un avans (pentru piese a zis el) si mi-a promis ca in aproximativ o saptamana este gata . Eh , as , da' de unde ....
Cand a fost aproape gata saptamana a inceput cu scuzele . Ba ca nu gaseste anvelope , ba ca a gasit dar la pret dublu fata de cat ne intelesesem initial , ba ca trebuie sa schimbe si lantul si cablurile (care erau noi btw) si monoblocul pedalier si alte cacaturi . 
Cand i-am dus bicicleta , in general, eram foarte multumit de ea . Doar ca avea cauciucurile (MAXXIS) extrem de uzate + o pedala sparta si cu rulmentii sariti. Eu cerusem doar schimbarea acestora.
Mai vericule , mi-am zis , omu' pare serios . Poate ca are dreptate. Daca raman cu bicicleta in drum.
A reusit sa ma convinga pana la urma sa-mi cumpere si lant "nou" , cabluri "noi" , s.a.m.d.   M-a prostit .
Eeeeh si uite asa a stat ciococleta mea aproape o luna la individ.
Dupa ce deja incepusem sa imi pierd rabdarea si dupa multe insistente  , stabilim sa ma duc sa o iau intr-o dimineata .  Ajung in zona , il sun si nu imi raspunde . Imi da mesaj ca nu e acasa si ca sa vin mai tarziu ... Ma duc la el la poarta , ii dau mesaj (ca la telefon nu raspundea) si iese pana la urma la poarta . Hmmmm... Atunci am inceput sa imi pun primele semne de intrebare.
I-am dat si restul de bani , am luat bicicleta si am plecat in drumul meu . Nu mi-a dat bon fiscal , factura , chitanta ... NIMIC ! Adica ii dadusem 300 lei pe ochi frumosi .

Nu a durat mult bucuria "regasirii" cu bicicleta mea. 
Am constatat socat ca lantul cel nou scapa/sare , ca vitezele nu se pot schimba , ca scartaie foarte tare si ca merge franata . Adica am luat bicicleta cu cauciucuri si pedale noi , dar cu mai multe probleme decat avea cand o lasasem "in service" .

L-am sunat pe "mesterica" . In urma expunerii problemelor descoperite , a inceput sa gaseasca diverse scuze si motivatii in legatura cu cele constatate de mine .
Pana la urma , intr-una din zilele urmatoare a venit sa o ia pentru "ajustari" .
Si uite asa au mai trecut alte doua saptamani pana cand mi-a adus-o inapoi .
Fiind putin speriat de "reprosurile" mele , mi-a bagat pe sub nas un bon fiscal in valoare de 300 lei pentru "schimb mansoane" (de la o casa de marcat expirata) si o pseudo fisa service scrisa de mana .


Nu mai sare lantul (deoarece , mai mult ca sigur l-a pus la loc pe cel vechi).
Nu mai merge franata (a mutat franele de pe fata pe spate) . Cablurile pe care mi-a luat banii ca pe unele noi sunt de fapt tot cablurile mele vechi . Le-a mai scurtat putin (ale mele erau foarte lungi) si a mintit ca a cumparat unele noi (ghinionul lui ca eu le-am insemnat) .
De scartait scartie mai tare ca atunci cand am luat-o prima oara de la "service-ul"  lui "mesterica" .
Ieri am incercat sa il sun pe "mesterica" si mi-a respins apelurile .

Maaare puturos ! Maaare neserios !  Maaare mincinos ! Pacalici incompetent !
Nu ii place munca . Ii place doar sa vorbeasca mult , incoerent (uneori) si anapoda.
NU RECOMAND !


~~~~~~~~


Reconditionare bicicleta (2016) :

- anvelope noi (fata si spate)- clone de Kenda : 80 LEI   *** initial imi cerea 80 lei pe unul singur
- pedale noi : 35 LEI
- lant nou : 35 LEI  *** nu prea bag mana in foc ca a fost lant nou , iar acum mi-a pus tot lantul meu cel vechi (dar banii nu mi i-a returnat)
- cabluri frane : 20 LEI *** m-a mintit ca mi-a pus cabluri nou-noute , dar sunt tot vechile cabluri (scurtate)
- saboti noi fata - spate : 15 LEI
- demontat angrenaje , reglat si gresat (conform cu spusele lui , dar nu il cred)
- montat toate cele de mai sus
- manopera : 115 LEI

TOTAL - 300 LEI + 2 l lapte de tara 


~~~~~~~


tepar

evaziune fiscala

atelier reparatii biciclete ploiesti


incompetent


P.S.:
Atentie ! Omul lucreaza si pentru o sticla de lapte de la tara , un borcan de miere , o bucata de branza, o felie de sunca afumata, un ou sau doua , etc. Mai ales daca vede ca ai astfel de bunatati !

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: