11 feb. 2008

Valentine`s Day. (un fel de rezumat )

Istoria unei sarbatori importate de la altii ,dar care aduce multa bucurie .... in buzunarele comerciantilor care exploateaza naivitatea fraierilor.


""" Sarbatoarea iubirii era una dintre sarbatorile paganitatii Romane, atunci cand paganismul era religia preponderenta a Romanilor cu mai mult de saptesprezece secole in urma. In conceptia pagana Romana, era expresia "iubirii spirituale".

Existau mituri, asociate sarbatorilor pagane ale Romanilor, care persista in succesoarele lor crestine. Printre cele mai renumite dintre acestea, era credinta romanilor ca Romulus, fondatorul Romei , a fost alaptat de o lupoaica, care i-a dat putere si intelepciune.
Romanii obisnuiau sa sarbatoreasca acest eveniment la mijlocul lui februarie, in fiecare an, printr-un mare festival. Unul dintre ritualurile la aceasta sarbatoare era sacrificarea unui caine sau a unei capre. Doi tineri puternici se ungeau cu sangele acestora, apoi spalau sangele cu lapte. Dupa aceasta avea loc o mare parada, condusa de cei doi tineri, care strabatea toate strazile orasului. Cei doi tineri purtau bice din piele, cu care loveau pe oricine le taia calea. Femeile Romane, primeau aceste lovituri, in credinta ca acestea alunga sau previn infertilitatea.
Numele de Sf Valentin il poarta mai multi dintre martirii Bisericii Crestine. Se povesteste ca ar fi fost doi, sau ca ar fi fost doar unul singur, care ar fi murit in Roma, ca urmare a persecutiilor Imparatului Claudius (?!), in anul 296...In anul 350, a fost construita o biserica, pe locul unde el ar fi murit, in amintirea sa.

Atunci cand Romanii au imbratisat crestinismul, ei au continuat sa tina "sarbatoarea iubirii" insa au schimbat conceptul pagan de sarbatoare a "iubirii spirituale" in conceptul "martiriului din iubire", reprezentand pe Sf Valentin care ar fi pledat pentru pace si iubire, motiv pentru care ar fi fost martirizat. Mai era cunoscuta si sub numele de "sarbatoarea indragostitilor" iar Sf Valentin era considerat patronul acestora.
Unul dintre obiceiurile legate de aceasta sarbatoare era ca numele fetelor ajunse la varsta maritisului, sa fie scris pe mici role de hartie si puse intr-un recipient, apoi tinerii care doreau sa se casatoreasca, trageau fiecare cate o rola de hartie, din acel vas. Fiecare dintre ei, se puneau la dispozitia fetei al carei nume il trasese, pe o perioada de un an, astfel ca sa se cunoasca . Dupa care ei ori se casatoreau, ori repetau procedura din acea zi, in anul urmator.
Clerul crestin a reactionat impotriva acestei traditii, pe care o considera a avea o influenta nefasta asupra moralului tinerilor, barbati si femei. Ea a fost interzisa in Italia, insa a renascut in secolele al 18-lea si al 19-lea, cand in unele tari din vest au aparut mici carnete numite "cartile lui valentin" continand poeme de dragoste, din care cei care doreau sa trimita celor dragi, puteau alege. Ele contineau si indicatii pentru compunerea scrisorilor de dragoste.

Se mai povesteste ca atunci cand Romanii au inceput sa devina crestini, dupa raspandirea crestinismului, imparatul Roman Claudius II le-a interzis soldatilor casatoria, considerand-o ca o distragere de la razboi. Acestui decret i s-ar fi opus Sf Valentin, care ar fi inceput sa oficieze casatorii in secret. Aflandu-se aceasta, el ar fi fost inchis si condamnat la moarte. In temnita se povesteste ca el s-ar fi indragostit de fiica temnicierului, ceea ce contravine legilor crestine, care interzic preotilor si calugarilor, aceasta. Se mai spune ca atunci cand imparatul i-ar fi oferit libertatea si slujba de confident al sau, in schimbul renuntarii la crestinism, Valentin ar fi refuzat, si , preferand crestinismul, ar fi fost executat in ziua de 14 februairie 270 e.n., sau in zorii zilei de 15 februarie, de sarbatoarea Lupercalia, si astfel aceasta zi lua numele sfantului.

In "Istoria civilzatiilor", se mentioneaza ca biserica a impartit calendarul, astfel incat fiecare zi a fost desemnata sarbatoririi unui sfant . In Anglia, sf Valentin se sarbatorea la sfarsitul iernii . In acea zi, se spune, tinerii puneau flori la ferestrele fetelor pe care le iubeau. (The Story of Civilization by Will Durant, 15/23)

Papa a desemnat ziua mortii sfantului Valentin, 14 februarie, ca "sarbatoare a iubirii". (...) """

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: