1 nov. 2010

ILMIHAL -1-

Incepand de astazi, voi incerca sa transpun aici cele mai importante randuri din ILMIHAL (un fel de mic manual/ghid de cunostinte religioase al bunului musulman) .


"""

“ILMIHAL” este stiinta care releva specificul învataturilor necesare despre credinta si cultul musulmanilor.
Profetul(saaws) a zis:“A însusi stiinta este o obligatie pentru orice musulman, barbat sau femeie”Aceasta stiinta, în legatura cu care cuvintele sfinte si cinstite ale Profetului(saaws) explica obligativitatea însusirii ei de catre musulmani, este neîndoielnic “ILMIHAL”, care-i va ajuta sa câstige fericirea atât în aceasta lume, cât si în Lumea de Apoi.
Iata de ce este obligatorie însusirea de catre orice
musulman, barbat sau femeie, a elementelor necesare în ceea ce priveste credinta si cultul.
Pâna ce nu învata
concepte importante denumite “Zarurat-y Diniyye” si nu crede în ele, un om nu poate fi un musulman complet si desavârsit.
Exista unele carti “ILMIHAL” mai mari sau mai mici
care trateaza aceasta tema in detaliu.

RELIGIE (DIN):
Religie (Din); norme si rânduieli divine care îi calauzesc
pe cei cu ratiune, prin vointa lor, spre fericire, sanatate si împlinire în viata lumeasca de pe pamânt si în Lumea de Apoi.
Allah Preamaritul (Allahu Teâlâ hazretleri), începând
cu Adem(Adam - alehi selam) , primul om si primul profet, le-a facut cunoscut oamenilor profetii si religiile lor, si în esenta, aceste religii sunt forme ale Islamului. Pentru ca mai târziu aceste religii divine s-au degradat si si-au pierdut originea, Allah Cel Drept, prin mijlocirea Profetului nostru, ne-a facut cunoscuta religia islamics de acum, cea din urma(...).
Cel care crede în religia
islamica este numit musulman. (...)

SERIAT:

Seriat-din punct de vedere al religiei înseamna legile
care se refera la rugaciuni si conduita.

CREDINTA (IMAN):

Credinta (iman) înseamna a accepta si a aproba toate prescriptiile revelate si relevate Profetului nostru, Muhammed (Sallallâhu aleyhi ve sellem) de catre Allah Preaînaltul si transmise de El oamenilor.
Credinta consta în totalitatea acestor
comunicari. Dar, pentru ca omul, atât în viata, cât si dupa moarte, sa fie respectat ca un musulman trebuie sa faca marturia de credinta prin viu grai si sa accepte cu inima.

PRINCIPIILE CREDINTEI
sunt în numar de sase.
Cele 6
principii sunt explicate în “AMENTU”:
Amentu billahi ve melaiketihi ve kutubihi ve rusulihi ve’l yevmi’l-ahiri ve bi’l-kaderi hairihi ve flerrihi mine’llahi teala ve’lba’su ba’de’lmeuti hakkun eflhedu en la ilahe illallah ve eflhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluh.
Sensul este:

Eu cred în Allahu Teâlâ, în Ingerii Lui, în
Cartile Lui, în Profetii Lui, în Ziua de Apoi, în Destin, cred ca Binele si Raul au fost create de Allah Preamaritul. Este adevarat ca dupa moarte exista înviere. Eu marturisesc ca în afara de Allah Preamaritul nu exista alta divinitate. Inca o data marturisesc ca Muhammed (s.a.a.w.s) este robul si Profetul Lui.

PRINCIPIILE ISLAMULUI:

1. Sa crezi în Allah Preamaritul;

2. Sa crezi în Ingerii Lui;

3. Sa crezi în Cartile Lui;

4. Sa crezi în profetii Lui

5. Sa crezi în Ziua de Apoi

6. Sa crezi în Destin, sa crezi ca Binele si Raul au fost
create de Allah Preaînaltul, sa crezi ca dupa moarte exista într-adevar înviere.
Cine nu recunoaste unul din cele sase principii ale Credintei (Iman) înseamna ca le neaga pe toate. De exemplu cine recunoaste cinci principii, dar nu crede în Ziua de Apoi, nu poate fi musulman. (...)
"""


~va urma~

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: