6 mai 2019

Prietenii mei din randurile clerului ortodox (2) .



     Dacă preotul ortodox nu arată că poate fi mai presus decât orgoliul de om si nu poate ierta acolo unde oamenii sunt neputinciosi ... ce pretenții poți avea de la oamenii simpli , de rând ?
Dacă preoții nu-și pot infrânge mânia , mândria , gândurile răutăcioase , aroganța și orgoliile personale ... pentru a fi preoți cu adevărat , atunci noi (oamenii de rând) cum putem fi mai buni unii cu ceilalți ?

Dacă un preot nu poate trece peste mandria proprie si nu poate ierta unui om care i-a gresit (intr-o oarecare masura) , cum va putea omul acela a se indrepta vreodată din greșeala și din păcatele sale ?

De ce tu ca preot ceri acolo unde nu poti oferi ?

Nu judec . Ci doar mă las frământat de intrebări .


#numazic
#preotortodox
#parohianoastra

¬¬¬¬¬¬¬¬¬

""" (...) invidia, ura, certurile, disputele, lipsa de grija a pastorilor duhovnicesti fata de oile lor cuvantatoare si lipsa de dispozitie de a asculta a poporului fata de preoti.
Asadar fiecare va trai dupa voia sa proprie.
Copiii vor ridica mana impotriva parintilor lor, sotia isi va preda sotul autoritatilor spre a fi omorat, iar sotul isi va trimite sotia la tribunal pentru a fi judecata. Stapanii se vor purta inuman cu robii lor (in limbaj modern, este vorba de sefi si subalterni), iar robii (subalternii si functionarii) vor arata nesupunere fata de cei ce ii conduc. Nimeni nu va mai cinsti parul alb al celor in varsta si nimanui nu ii va mai pasa de soarta celor tineri.

*** Bisericile lui Dumnezeu vor ajunge ca niste case de rand si se va generaliza o stare de decadere la nivelul tuturor bisericilor locale. Sfintele Scripturi vor fi dispretuite si pretutindeni vor fi can­tate cantecele diavolului. Pamantul se va umple de pornografie, curvii si calcarea juramintelor facute cu diverse prilejuri. Toate acestea vor fi urmate de magii si preziceri nenumarate, care vor domina viata asa-zisilor crestini. Din randul lor se vor ridica falsii profeti si apostoli, sarlatani, oameni care ii vor strica pe ceilalti, raufacatori, mincinosi unii fata de altii, curvari, jefuitori, lacomi, barfitori, oameni plini de ura.

*** Pastorii Bisericii vor ajunge ca lupii. Preotii vor imbratisa minciuna. Monahii vor pofti bunurile lumii. Conducatorii nu ii vor mai ajuta pe saraci pierzandu-si bunavointa si compatimirea. Judecatorii vor calca in picioare dreptatea celor in cauza si, orbiti de daruri, vor deveni nedrepti.

Insa ce sa mai vorbim de oameni, cand elementele neinsufletite ale naturii vor iesi din randuiala si mersul lor firesc? Vor avea loc cutremure in orase, epidemii, furtuni cu tunete si fulgere infricosatoare care vor arde case si pamanturi cultivate, vanturi si vartejuri ce vor biciui pamantul, ridicand apa marii la cote nemaivazute. Marile vor fi agitate intr-un chip nebunesc, iscandu-se o adevarata nebunie in urma pierderii vietilor omenesti. Se vor arata semne neobisnuite in soare si in luna, se va perturba mersul astrelor, vor izbucni conflicte intre popoare, se vor isca perturbari atmosferice, ploi violente cu grindina, ce vor cadea cu putere pe pamant asemenea unor bolizi. Desfasurarea iernii nu va fi dupa randuiala fireasca, fiind insotita de ingheturi neobisnuite, iar apoi de incalziri bruste ce vor perturba natura, tunete din senin, incendii imprevizibile (putem face aici o legatura cu incendiile care de o vreme incoace, in fìecare vara, nu mai dau pace bietei noastre tari). In general pe tot pamantul va stapani jalea, fara sa se intrevada de undeva vreo alinare, intrucat se va inmulti pacatul si dragostea multora se va raci, dupa cum prevesteste Domnul (Matei 24,12). (...) """

[Profetiile Sfantului Ipolit]

¬¬¬¬¬¬

*** Sfântul Sfințit Mucenic Ipolit Romanul (sau Ipolit al Romei) a fost un preot și scriitor bisericesc din secolul al treilea. El este considerat a fi fost „antipapă” al Bisericii de la Roma, între anii 217 - 235. Se numără printre cei mai importanți teologi creștini ai acelor timpuri. Prăznuirea sa este pe 30 ianuarie.

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: