17 nov. 2010

Tara 'bunului samaritean' .


   In ciuda aparentelor... se pare ca totusi suntem un popor cu suflet mare, o natie de 'buni samariteni', avand voluntariatul in sange .
   De ce spun asta ?
Zilele trecute s-a urcat un nene pe blocul in care locuiesc, pentru a efectua o reparatie partiala a hidroizolatiei de pe acoperis. Individul a fost contractat pentru suma de 700 RON . Cand a venit momentul receptiei respectivei reparatii (trec peste faptul ca pe administrator nu l-am mai vazut de multa vreme la ochisori, iar presedinta habar nu are ce este acela un proces verbal LEGAL de receptie) individul incerca sa imi explice ca el oricum a iesit in pierdere(altul care ma vede pescarus si crede ca inghit vapoare). Huh? Doogh? Oorgle!?!?! A inceput sa imi exemplifice, facand un calcul sulurilor de carton folosite si platii efectuate de catre el zilierului care a facut reparatia ... ajungand undeva la suma de 800 RON.  Hmmmm ! Evident ca nu a primit nimic in plus peste suma stabilita initial si cred ca nici aceea nu i-a revenit lui integral.
Ceea ce probabil a uitat sa mentioneze individul , era faptul ca acel carton nou provenea de la o alta lucrare, mai mare, pe care o efectueaza la un alt imobil (nici nu vreau sa ma gandesc ca a "FURAT" din stocul de materiale destinat hidroizolatiei imobilului unei alte asociatii) .

   Alt exemplu de munca voluntara este acela al sotului presedintei de asociatie. Un baiat de la tara, 'vrenic' de felul lui...
De fiecare data cand stam de vorba (mai mult sau mai putin aprins) aduce in discutie munca voluntara si investitiile  pe care le face  el si cu duduia lui la noi in asociatie , insirand : reparatii pe la subsol(vreo doi robineti schimbati), desfundat canalizari, flori , un set de pitici solari + o Alba ca Zapada :)))( si multe alte kitsch-uri). Bine-nteles, de fiecare data, uita sa mentioneze ca ne incarca grosolan la cheltuielile gospodaresti (folosind  facturi fictive cu seria usor stearsa, fel si fel de cumparaturi nejustificate s.a.m.d), uita sa mentioneze faptul ca este racordat ilegal la conducta de apa calda comuna (el avand centrala termica de apartament si figurand ca debransat de la sistemul centralizat), uita sa mentioneze ca nu este indeajuns ca isi permite astfel de fapte PENALE, dar mai instiga si alte doua apartamente din asociatie la astfel de fapte, ajutandu-le sa fenteze apometrele ...  Aceasta situatie a dus la aparitia unor pierderi nejustificate de apa, acestea ajungand undeva intre 80 - 100 mc apa/luna (cumulat rece+calda) la un numar de doar 15 apartamente (in situatia in care subsolul blocului este uscat) .
Ce consum "oficial" de apa are el , la un apartament cu 4 camere si 4 persoane ? Undeva la 4 -5 mc/luna .
Dincolo de toate acestea mai trebuie adaugat si faptul ca este atestat drept instalator autorizat , detinand sigilii si cleste special, pentru sigilat apometre. ;)
In concluzie pot spune ca este un alt "BUN SAMARITEAN", un individ plin de omenie si spirit crestinesc.

Sa va mai dau un exemplu?
Taranul roman se tot vaita , de una ... de alta... In ultimii ani am tot auzit cum multi prefera sa isi dea animalele din ograda deoarece nu mai au cu ce sa le hraneasca. Pai normal ca nu mai au cu ce sa le hraneasca , mai ales atunci cand te rogi de ei sa le dai gratuit iarba de pe camp (fara nicio pretentie) , dar ei o refuza motivand ca nu este gata cosita. Nu ma refer la un petecut de iarba, ci la o suprafata destul de mare.
Tocmai de aceea se ajunge si aici (link1) .

Cel din urma exemplu, dar nu ultimul posibil, este acesta (link2) . Cum este posibil ca toate societatile comerciale dintr-o comuna prahoveana sa nu inregistreze profit de cativa ani buni, dar sa functioneze in continuare ?!

2 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:

Fetita Junglei13 said...

Nici macar firma lui Ahmed,un bun roman sau cum era?! D-aia,au luat exemplul,chiar de la primar si-s patrioti pana la moarte.
Cat despre tarani,ori "s-au modernizat"=tampit si au vandut pamanturile pe nimic, ori au auzit de la unul si de la altul,ca ar trebui sa ceara nu stiu cati zeci de euro si stau ca ... cu el si nevandut si nemuncit, ori sunt demni urmasi ai domnului cu posmagii.Dintre taranii aia, de altadata, au rams doar mici farame.
Sa-ti dau un exemplu: taranul roman are un teren, mostenit nomral, de la altii.Terenul a devenit intre timp loc de joaca, pentru furnici si paienjeni,ca taranul nu-l mai cultiva,ca, daca nici vecinul n-o face,el de ce sa o faca.Taranul roman,candva pe terenul ala punea si porumb pentru floricele,acum isi ia de la magazin ambalat,pe caiet.

Brutacu Hector said...

:)))
"Ahmed COM SRL" este societatea unui "jumatate-de-om-calare-pe-jumatate-de-iepure-schiop" . Strabunicul respectivului/respectivei a fost arab(nu stiu daca si musulman). S-a naturalizat acolo in urma cu mai bine de 60 de ani(din cate cunosc eu).