8 dec. 2008

Sarbatoarea Sacrificiului 2008 . Eid Ul-Adha Mubarak!

Astazi este prima zi din Sarbatoarea Sacrificiului (Eid Al-Adha).

""" [...] Iar acela care cinsteste randuielile lui Allah [sa stie] ca aceasta este din cuviosia inimii ! Voi aveti foloase de la ele [de la vite] pana la un termen hotarat; apoi locul de junghiere al lor este langa Casa cea straveche. Si pentru fiecare comunitate am randuit Noi o ofranda, pentru ca ei sa pomeneasca numele lui Allah asupra vitei cu care i-a inzestrat. Si Domnul vostru este un Domn Unic. Deci supuneti-va Lui ! Si binevesteste acelora care se umilesc, Acelora care, atunci cand este pomenit numele lui Allah, li se cutremura inimile lor, acelora care rabda ceea ce-i loveste si acelora care plinesc Rugaciunea [As-Salat] si din cele cu care i-am inzestrat Noi fac milostenie. Si [sacrificarea] camilelor grase am hotarat-o Noi pentru a fi dintre randuielile lui Allah. In ele se afla bine pentru voi. Pomeniti numele lui Allah asupra lor, cand ele se afla cu piciorul legat [pregatite pentru a fi junghiate]. Apoi, cand ele cad pe o parte, mancati din ele si dati sa manance si celui nevoias [care nu cere] si celui care cere cu umilinta. Astfel vi le-am supus Noi, pentru ca sa fiti voi multumitori. """ ( CORAN, Surat Al-Hajj 22 : 27-36)



Mecca - salat Eid Ul-Adha ~ rugaciune la Sarbatoarea a Sacrificiului

""" Ajuns la batranete, de teama ca nu va avea cine sa continue sirul profetic, profetul Ibrahim/Avraam s-a rugat la Allah/Dumnezeu sa-i daruiasca un fiu. Allah/Dumnezeu i-a acceptat ruga si i-a trimis pe ingeri sa-l anunte.
Dupa ce Ismail, fiul lui Ibrahim/Avraam a crescut, Allah/Dumnezeu i-a cerut lui Ibrahim/Avraam sa-si sacrifice fiul.
Ibrahim/Avraam trebuia sa aleaga intre supunerea fata de porunca lui Allah/Dumnezeu si sacrificarea unicului sau fiu.
Care credeti ca a fost decizia lui?
Ibrahim/Avraam nu stia cum sa-i spuna fiului sau ca Allah/Dumnezeu i-a cerut sa-l sacrifice.Intr-una din zile si-a luat inima in dinti si i-a spus:

-Ismail,fiule, am visat ca te sacrific…

Ismail stiind ca visele profetilor sunt porunci divine, i-a spus tatalui:

-O,tata fa ceea ce ti se porunceste! Insallah, voi fi dintre cei rabdatori!

Cand a sosit ziua sacrificiului ,vazand sinceritatea amandurora Allah/Dumnezeu le-a trimis celor doi un berbec pentru jertfa in locul lui Ismail.
Puneti-va in locul lui Ibrahim/Avraam!Cum credeti ca se simtea in acele momente grele cand trebuia sa-si sacrifice fiul?
Fara indoiala, ii era foarte greu, insa pentru el porunca lui Allah /Dumnezeu era mai presus de orice! """



Romania - salat Eid Ul-Adha ~ rugaciune la Sarbatoarea a Sacrificiului


In aceste zile toti se bucura,atat cei bogati cat si cei saraci.Cu aceasta ocazie,mirosul carnii umple casele nevoiasilor care, poate ca au uitat gustul ei .
Musulmanii trebuie sa se impace, se fie uniti si sa se gandeasca la cei saraci, la cei flamanzi, la cei care au nevoie de ajutor.
In aceste zile musulmanii se viziteaza si isi ofera unul altuia din propria jertfa. In aceste zile ura,certurile,neintelegerile si invidia sunt uitate.
Potrivit traditiei islamice, credinciosii au obligatia ca in aceasta perioada sa sacrifice un batal (batalul este berbecul castrat sau care nu este bun pentru reproducere), o oaie sau o vita. Daca sacrifica o ovina, aceasta trebuie sa aiba cel putin 6 luni si sa fie sanatoasa, in vreme ce bovinele nu trebuie sa depaseasca 2 ani. E foarte important ca sangele animalului sa se scurga in pamant, in gropi anume facute si nu sa se imprastie sau sa fie calcat in picioare de cei care participa la sacrificare.
Dupa sacrificiul de la moschee, musulmanii merg la cimitir, unde imamul tine o slujba (deoarece toate sarbatorile musulmanilor sunt legate de cultul mortilor).
Familiile de musulmani, in special cele instarite, sunt obligate sa taie un berbec in una din cele 4 zile cat dureaza Sarbatoarea Sacrificiului / Kurban Bayrami (sunt considerati instariti musulmanii care poseda, ca avere, cel putin 92 de grame de aur ori 600 de grame de argint sau echivalentul lor in bani).
Ritualul sacrificiului spune ca animalele pot fi sacrificate pentru cel mult 7 persoane iar dupa ce impart carnea in 3 parti egale, musulmanii trebuie sa o dea vecinilor si celor nevoiasi dar sa pastreze si pentru familie (o treime).
Nu este permis sa i se dea macelarului din carnea jertfei, ca rasplata a muncii sale, ea fiind destinata saracilor.
Carnea este direct fiarta, fara a fi spalata, iar oasele nu trebuie sfaramate.
Prima zi a acestei sarbatori incepe cu o slujba speciala la geamie, dupa care oamenii sacrifica animalele sau/si merg la cimitir pentru a-si cinsti mortii. In acelasi timp, femeile prepara bucatele traditionale, in vreme ce copiii merg cu colindul .


EID MUBAREK !
Bayraminiz Mubarek Olsun !
La multi ani !
Sarbatori pline de fericire si binecuvantate alaturi de cei dragi !
عيد مبارك و كل عام وأنتم بخير و تقبل الله منا ونكم صالح الأعمال




Profetul Ibrahim


L.E. >>> Pentru mai multe detalii despre aceasta MINUNATA SARBATOARE >>> CLICK AICI (Raluca Rebedea Zenga)

* articol fara diacritice .

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: