18 mar. 2014

Un fel de lamuriri despre noua lege referitoare la cainii cu proprietar.



1. 
Inca nu au sosit microcipurile si noile buletine in cabinetele veterinare. Vor fi trimise in aprox. 2 saptamani.

2. 
Cine are microcip "european" nu va fi nevoit sa isi remicrocipeze patrupedul (Eva are implantat exact un astfel de microcip) . Va schimba doar buletinul vechi cu unul nou (cel nou are serie unica) .
In cazul pasaportului veterinar , daca este marcat cu seria microcipului ce corespunde standardelor europene, inregistrat si vizat de catre DSV , nu va fi necesar sa fie preschimbat cu unul nou .

3. Sanctiunile noii legi se aplica abia de la 1 Ianuarie 2015, atunci cand expira termenul dat proprietarilor de caini spre a intra in legailtate. Asa ca nu mai aberati ca ati auzit/vazut cum s-au dat sanctiuni/amenzi pentru ca nu erau cainii microcipati. Acele sanctiuni (daca s-au dat) au fost date pentru cu totul alte motive : cainele nu era tinut in lesa pe spatiul public ; cainele a defecat si nu i-a fost adunat handelul de catre proprietar ; cainele nu avea botnita si se incadra in categoria cainilor prevazuti de o alta lege ca fiind periculosi .
Sanctiunile prevazute de catre o astfel de lege, care lasa un termen pentru reglementare si intrarea in legalitate a celor ce fac subiectul respectivei legi , nu pot fi aplicate decat la expirarea termenului legal. Ar fi impotriva tuturor principiilor de drept si de logica , daca s-ar proceda altfel. Orice sanctiune aplicata pe cadrul respectivei legi , in termenul prevazut , este lovita de nulitate.
V-o spun atat dpdv juridic, in ceea ce priveste aplicabilitatea normelor si sanctiunilor unor astfel de legi, cat si ca informatie primita direct de la medicul veterinar al fetelor mele.

4. Teoretic, toti cainii care nu sunt inregistrati (atestati ca rasa) de catre ACHR , trebuiesc sterilizati . Aceasta prevedere , asa cum este scrisa in lege, este interpretabila. Unii spun ca se refera la toti cainii care nu au pedigree/drept de monta , altii sustin altceva ... Mai ales ca stim cu totii cat de usor se poate lua un drept de monta si un pedigree "inferior" , daca cunosti persoanele potrivite.
Nu se aplica prevederea in cazul cainilor foarte batrani sau al cainilor care au boli incompatibile cu sterilizarea.



__________________


Pentru mai multe informatii , adresati-va medicilor veterinari si cabinetelor veterinare de care apartineti !

Multumesc Catalin Paul Popescu , de la CUPPYVET YAZ, pentru lamuriri si timpul acordat !
Este SINGURUL MEDIC din Ploiesti (si din Prahova) pe care il recomand fara nicio retinere si in mainile caruia mi-as lasa oricand prietenii necuvantatori , fara nicio teama . SINGURUL !


___________________



Post Scriptum:
Legea referitoare la rasele considerate agresive ramane in continuare activa si aplicabila .

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: