22 sept. 2008

"De ce trag clopotele, Mitică ?!"

În Ploieşti, municipiul care se doreşte a fi un oraş de vază al secolului XXI, încă mai există străzi asemănătoare cu uliţele mocirloase ale unui sat de demult. Străzi uitate de autorităţi şi neluate în calcul în niciun proiect de reabilitare din viitorul apropiat.
O astfel de stradă este şi strada August Laurian din cartierul Boldescu. Aceasta arată jalnic. De cum ai intrat pe această stradă te loveşti de mizeria şi mocirla ce nu reliefează altceva decât indiferenţa şi nepăsarea autorităţilor .
Oamenii care locuiesc pe această stradă şi-au pierdut orice speranţă. Aceştia nu mai cred în nimeni şi în nimic. S-au săturat de minciuni şi promisiuni .
În fiecare campanie au venit unii sau alţii să le promită verzi şi uscate. Întotdeauna după alegeri aceştia s-au lovit de indiferenţa uşilor închise.
Toate celelalte străzi din jur au fost asfaltate şi reabilitate din punct de vedere al utilităţilor.Pe August Laurian nu s-a făcut nimic. De parcă cineva ar avea un ghimpe împotriva celor care locuiesc aici.
Majoritatea locuitorilor acestei străzi sunt de etnie rroma. Oameni săraci cu nevoi şi necazuri. Oameni amărâţi . Oare acesta să fie motivul pentru care nu sunt luaţi în seamă de nimeni?
Pe Carocea Ion (53 ani) ,un bărbat trecut de prima tinereţe, l-am întâlnit primul.
"Domnul meu, de ani de zile nu s-a făcut nimic . Nu ne ajută nimeni. Suntem şi noi oameni ca toţi ceilalţi", mi-a zis acesta cu un glas deznădăjduit.Apoi au început să se adune cu toţii în jurul meu să îşi verse amarul şi suferinţele. " Nu interesează pe nimeni situaţia noastră. Stau cu toţii bine mersi în casele şi în maşinile lor scumpe şi ne dau cu tifla. Canalizare există pe strada noastră ,dar nu funcţionează. În curţi nu are nimeni canalizare . Noi avem wc-urile în curte. Nu avem nici măcar gaze. Acum câteva luni au venit unii şi au făcut nişte măsurători... Apoi au plecat şi nu s-a schimbat nimic. Ni s-a spus să ne alegem un reprezentant care să meargă şi să discute la primărie. Florea Claudia a fost numită reprezentanta noastră. În zadar. Cei de la primărie ne-au spus ba că strada noastră figurează ca fiind asfaltata , ba că nu suntem trecuţi în bugetul alocat unor astfel de situaţii. Ni s-a spus cu jumătate de gură că poate abia în 2010 să avem şansa de a fi luaţi în seamă. De fiecare dată când plouă este nenorocire pe strada noastră. Nici măcar nu poţi să ieşi din curte.Avem copii care merg la şcoală.Sunt nevoiţi să îşi ia cârpe cu ei ,pentru ca atunci când ies de pe stradă să îşi şteargă pantofiorii plini de noroi de la mocirla şi bălţile care ne inundă strada ", ne-a spus înfuriată Calan Sonia . Lucruri susţinute si de catre toţi ceilalţi locuitori ai străzii August Laurian.
Oamenii spun că atunci când s-a mers în audienţă la actualul primar ,Andrei Liviu Volosevici, acesta a aruncat vina asupra fostului primar Emil Calotă şi le-a spus că pentru moment el nu îi poate ajuta cu nimic.
Autorităţile au uitat până şi de promisiunea de a le asigura oamenilor trecerea prin zonă a traseului 40 . Traseu ce ar fi trebuit să le asigure transportul către celalalte zone ale oraşului.
"Nici salvarea nu poate să intre aici din cauza stării în care se află strada noastră. Ăştia ştiu să vină aici doar când este campanie electorală , să ne aducă pungi şi tricouri cu siglele partidelor lor.Au fost şi reprezentanţii Partidei Romilor şi ne-au promis ca ne vor ajuta, doar ca să îi votăm,dar după aceea ne-au uitat cu toţii. Cei de la PD-L au fost chiar zilele trecute în zonă şi au împărţit ghiozdane şi caiete... ", a spus indignat Ivanciu Liviu.
Un alt of al locuitorilor ar fi şi acela că unii ploieşteni au transformat capătul dinspre Dambu al străzii August Laurian într-o groapă de gunoi. De câteva ori pe zi vin persoane din alte zone ale oraşului, cu căruţele, şi descarcă gunoi, moloz, resturi de materiale de construcţii şi nimeni nu le face nimic. Este un adevărat focar de infecţie."Atunci când am făcut plângere au ridicat cu toţii din umeri. În curând o să fim îngropaţi în gunoaie. Ce să facem? Până la urmă o să mergem cu toţii în faţă la primărie şi nu o să plecăm de acolo până nu ni se vor rezolva problemele.Suntem într-o situaţie disperată" ,spun oamenii.

Oare şi campania electorală pentru alegerile parlamentare din această toamnă va fi doar o noua cărămidă a minciunilor şi indiferenţei, adăugată la zidul deznădejdii acestor oameni amărâţi?
Municipiul Ploieşti, un oraş european...


articol documentat si scris pe data de 19.09.2008, Hector Brutacu




*** fotografiile si articolul imi apartin in EXCLUSIVITATE si se afla sub protectia CREATIVE COMMONS ROMANIA.
Creative Commons License

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: