27 mar. 2008

TEXT DE LEGE .

* Textul de lege ce sancţiona violul, în perioada domnitorului Nicolae Mavrocordat:

“Cel ce va fi prins cu stromeleagul învârtoşat primprejurul părţilor fătătoare ale muierii i se va tăia scarbavnicul mădular, întru veşnică lui nefolosinta."



* Textul de lege ce sancţiona violul, în perioada domnitorului Ştefan cel Mare:

“Velcare sau velcine va îndrăzni a se năpusti asupra tinerelor feţe cu shtrumeleagul invartoshat, predepsit va fi de lege prin tăierea scarbavnicului mădular şi aruncarea lui la retze”



* Textul de lege ce sancţionează violul valabil în prezent :

Art.197. CP-

(1) Actul sexual, de orice natură, cu o persoană de sex diferit sau de acelaşi sex, prin constrângerea acesteia sau profitând de imposibilitatea ei de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 10 ani şi interzicerea unor drepturi.

(2) Pedeapsa este închisoarea de la 5 la 18 ani şi interzicerea unor drepturi, dacă : a) fapta a fost săvârşită de două sau mai multe persoane împreună; b) victima se afla în îngrijirea, ocrotirea, educarea, paza sau în tratamentul faptuitorului; b1) victima este membru al familiei; c) s-a cauzat victimei o vătămare gravă a integrităţii corporale sau a sănătăţii.

(3) Pedeapsa este închisoarea de la 10 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi dacă victima nu a împlinit vârsta de 15 ani, iar dacă fapta a avut ca urmare moartea sau sinuciderea victimei, pedeapsa este închisoarea de la 15 la 25 de ani şi interzicerea unor drepturi.

(4) Acţiunea penală pentru fapta prevăzută în alin. (1) se pune în mişcare la plângerea prealabilă a persoanei vatamate.






.

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: