8 feb. 2008

M-am pricopsit cu o ... NARGHILEA .


... Puff... Puf... Pufff... Puffffff.... Si s-a aprins. Asta doar in cazul in care carbunii nu sunt umezi...


Este o senzatie aproape de nedescris.
As putea sta ore intregi fara a face absolut nimic in afara de a pufaii din narghilea.

Am doua feluri de tutun: tutun cu aroma de pepene galben si tutun cu aroma de capsune.
De cand am narghileaua la mine in casa miroase numai a fructe si a dulce... :) A intrat aroma de fructe pana si in pereti. :)

~~~
Primele narghilele au fost mesterite din nuci de cocos in India.
In lumea araba, viata este aproape de neinchipuit fara narghilea.
Cea mai infloritoare perioada a narghilelei a fost in secolul XVII in Turcia( atunci s-au implementat chiar si cateva reguli severe in legatura cu folosirea acesteia).
Nu se poate folosii orice fel de tutun pentru narghilea.Principalul producator de tutun pentru narghilea este Iranul. In prima etapa,tutunul, este curatat de mai multe ori cu apa pentru a-si pierde din tarie. Dupa aceea este stropit cu sirop de curmale.In final, preparatul rezultat este insiropat cu aroma de fructe.
Unii utilizatori de narghilea pun bucati de fructe in apa pentru a obtine un gust mai puternic(aromat) pentru fum.
Este o adevarate jignire daca cineva aprinde tigara din carbunul infocat(asa spun obiceiurile stravechi).
In secolul 19-20, narghileaua a devenit foarte populara in cercurile de femei din inalta societate. Devenise un instrument nelipsit la ceaiul de la ora 5 si la alte sindrofii ale intelectualilor.
...

"""(...) atunci cand tragi din mustiucul narghilelei, rascolesti pe data apa (cu gheata sau fara, cu vin sau cu stropi de ceai) ce se odihneste pe fundul vasului central (facut din sticla, portelan, ceramica sau alama) si, inainte ca fumul inmiresmat sa ajunga la tine, auzi bolborositul muzical al apei, de fiecare data altul, rotund si ascutit, cald, rece, sincopat sau prelungit, repetand, cumva, starea de spirit a celui care a aspirat. In primul rand, narghileaua este, in sine, un obiect de contemplatie. E sobra, monocroma sau, dimpotriva, pestrita ca sticla de Murano; poate fi pictata sau poate avea motive in relief, are mustiucuri din lemn sau portelan si cor­doa­ne prin care activezi fumul, impopoto­nate pre­cum trompele de elefant la serbarile hinduse sacre. In al doilea rand, instiga la contemplatie. Fumul (precizam, pentru eventualii carcotasi, fumul NETRAS in piept) se ridica imprejurul narghilelei cu alta consistenta si alta dinamica decat fumul de pipa sau de tigara. Are culoare, personali­ta­te, nu duhneste si nu oboseste creierul. Se agita zvelt, se roteste, te imprejmuie si te ocroteste de mizeriile zilei. O narghilea (care dureaza, atentie, in jur de o ora) venita dupa orele de slujba te decupleaza de cotidianul sumbru si te incurajeaza sa revii la o stare de interioritate fertila. Nu poate fi asociata cu alcoolul, nu poate fi expediata in debaraua ticurilor corupa­toare, nu poate fi manipulata. Este destinata folosirii in casa, in ambienturi pasnice, la cafenea, alaturi de ceaiuri orientale sau de cafea tare in filigene, te impinge la visare si la un sedentarism ganditor. Nu poti alerga ca nebunul pe strada cu narghileaua in mana cerand un foc. Intr-un local tunisian din Sousse, am vazut, de curand, o mare de barbati adunati sa vada un meci de fotbal la TV. Nu era unul sa fumeze narghilea. Toti trageau amarnic din tigari americane. Alaturi, un local pasnic, fara televizor, in care oamenii amusinau poezia strazii, delectan­du-se cu fumul vartos al unor narghilele semete, cu tichii argintate menite sa le apere carbunii de vant. Ehei, carbunii! Sigur ca exista si unii expeditivi, tehnologizati, cu combustie rapida. Cei mai multi taciuni, pentru oamenii care pretuiesc cu adevarat narghi­leaua si filosofia ei, sunt facuti insa din samburi de masline sau au, la randul lor, arome de lamaie ori de portocala. Care arome se adau­ga subtil aro­melor tutunului din causul instrumentului. Ehei, tutunul! Exista un strop de tutun, dar el e na­clait din greu in miere si in coji de fructe. Exista tutun cu aroma de cacao si men­ta, tu­tun cu cafea, cu piersici, pepene gal­ben, man­go, ananas, banane si cate si mai cate. Fiecare este alta lume si trezeste alte elanuri. (...) """[DESCOPERA]




*** Fotografiile (cele 3 de sus) sunt facute cu camera de la telefon si de aceea se vad execrabil. :(

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: