23 mar. 2010

De ce legile in rromania sunt gandite cu curul...


...si despre cum agentu' de militie este plictisit de meseria pe care o practica.


Ieri , 22.03.2010, in jurul orelor 17:30 , am fost parte intr-un incident violent petrecut in Ploiesti.
Ma deplasam cu un autoturism Dacia catre o locatie oarecare. La volan se afla o doamna. Eu ma aflam pe locul din dreapta. La un moment dat, dupa ce am trecut de o intersectie semaforizata (in ultimele 5 secunde ale cronometrului de pe semafor), aflandu-ne pe banda 1 de mers, autoturismul din fata noastra a semnalizat ca doreste sa opreasca. Doamna de la volanul autoturismului in care ma aflam, a semnalizat intentia de a se incadra pe banda a doua (pentru a-l depasi pe cel din fata - care oprise pe avarii, pana la urma, direct pe prima banda), s-a asigurat si a initiat manevra de depasire. Noi eram ultimii care trecuseram de intersectia semaforizata. Ehh... Nu prea a fost asa. Deoarece un taran de Bucov , intr-un VW Golf alb (PH 28 DCD), a trecut pe galben(sau rosu) si, venind in viteza, a fost nevoit sa franeze in spatele nostru.... Tot el fiind oparit (probabil vazand ca la volan se afla o femeie si ca autoturismul nostru era o Dacia) a inceput sa claxoneze insistent, sa injure si sa gesticuleze nervos. In clipa aceea l-am intrebat care-i este problema ...
Ce credeti ca indrazneste malacul sa faca (probabil necantarindu-mi foarte bine kilogramele , neavand posibilitatea sa imi zareasca foarte bine silueta) !? Ne depaseste pe dreapta si ne taie calea , oprind masina perpendicular pe axul drumului . S-a dat jos si a venit nervos catre noi , injurand cu spume la gura. Nu era singur. A mai coborat si taranul numarul 2 din dreapta lui.
Eu aveam geamul deschis pe jumatate. Am dat sa cobor, insa doamna de la volan s-a panicat prinzandu-ma de mana, fapt ce m-a facut sa ezit pentru doua secunde. In acel timp individul ajunsese deja in dreptul geamului meu si incerca sa ma "mangaie" la gat, intrat jumatate pe fereastra portierei(avantajat de faptul ca nu prea aveam loc sa ma misc pe scaunul din dreapta).



Se stransese lume ca la circ. Deci aveam martori ca nu eu initiasem scandalul ... Drept urmare era momentul sa iau atitudine. Am impins in usa sa cobor din masina. Am calculat bine situatia si raportul de forte dintre mine si cei doi. ...Pana sa cobor din masina, individul, realizand probabil gravitatea situatiei, s-a grabit inapoi inspre masina lui. A deschis portbagajul si a scos o ditamai bata de baseball (aprox 1,5-2 kg de lemn masiv) ... Nu ii era indeajuns ca erau doi. Cand m-a vazut(probabil) a considerat ca este nevoie sa isi aduca si un alt ajutor suplimentar, materializat prin acea bata de baseball. Tin sa adaug ca nici el nu avea putine kilograme ... si era si destul de 'naltut.
A venit inspre mine cu intentia vadita de a ma lovi. A incercat o data prin fereastra deschisa a portierei si nu a reusit. In acelasi timp, celalalt individ a aruncat cu un obiect dur (cred ca o bricheta) care m-a ratat si s-a oprit in geamul lateral al Daciei.
Ei si aici s-a terminat smecheria... Doamna de langa mine, in timp ce suna la 112 Serviciul de Urgenta, mi-a inmanat un spray iritant lacrimogen. In acele clipe , calculand bine toate variantele de riposta si consecintele aferente lor (existand posibilitatea ca eu sa fiu un posesor legal de arma pentru auto-aparare , dar avand mintea mult mai limpede si un discernamant mult mai bine dezvoltat decat al malacului, toate acestea raportate la faptul ca ma aflam intr-un loc aglomerat ... am ales varianta cea mai putin periculoasa) , am preferat sa folosesc spray-ul iritant-lacrimogen.
In momentul in care a incercat sa ma loveasca cu bata pentru a 2-a oara, i-am adresat necesarele urari de bine mocofanului nervos si... l-am miruit cu un jet direct intre ochi. In clipa aceea el s-a potolit brusc , iar celalalt a luat distanta regulamentara.
Daca as fi fost pe aceeasi lungime de unda defecta cu a lui , in acea clipa ma puteam urca cu picioarele pe mecla lui(mai ales ca in invalmaseala, lasul, a reusit sa o inghionteasca/loveasca in zona coastelor si pe doamna de langa mine - fapt pe care l-am aflat ulterior). Totusi l-am lasat sa isi revina . Nu ar fi fost barbateste sa il lovesc in acea situatie, chiar daca merita datorita lasitatii mizerabile de care daduse dovada.
Mentionez ca pana sa incerce sa ma loveasca cu bata de baseball , am incercat detensionarea situatiei si nu am facut niciun gest violent .
Celalalt vocifera ca de ce am folosit spray-ul ... ca o fi... ca o pati... Colac peste pupaza , in masina lor se mai afla si soacra-sa (am aflat statutul dansei abia la Sectia de Politie). Incepuse si cucoana cu tipete. Am incercat sa o linistesc , cu toate ca era nervoasa mai mult pe dobitocul de ginere.
Cand au vazut ca sunam la Politie au inceput sa vocifereze ca de ce sunam la Politie, ca nu e nevoie, etc.
Dandu-si seama ca e groasa s-au urcat in masina si au demarat in tromba , fugind de la locul incidentului. Din nefericire pentru ei (oricum le luasem numarul masinii - PH 28 DCD), la nici 300 de metri, au intalnit masina politiei ce venea din sens invers. Probabil ca in acel moment si-au dat seama ce prostie au facut plecand (sau poate intre timp altcineva i-a sfatuit) si dupa aproximativ 10 minute de la sosirea politiei s-au intors si ei. De data aceasta erau 4 tarani tarnacopisti(venise cu intariri) in masina si o soacra.
Noi (si martorii) deja discutasem cu Politia. Imediat cum s-au intors smecherii a mai sosit inca o duba de la Politia Municipala. Cineva anuntase telefonic (probabil unul din martori) ca individul avea sabie si nu bata de baseball.
Prostalaul care a initiat tot acest conflict a fost atat de dobitoc incat nu a aruncat bata de baseball cu care m-a atacat pe mine. Drept urmare , primul lucru pe care l-au facut cei de la jandarmerie a fost sa ii deschida portbagajul. Eiiii si atunci s-a schimbat situatia...
Pentru a nu crea si mai mult circ pe strada, ne-am indreptat catre cea mai apropiata sectie de MILITIE (caci altfel nu o pot numi).
...De aici incep regretele mele care imi spun ca mai bine ii stalceam capatana idiotului, deoarece concluziile finale ale anchetei facute de catre militienii sectiei ar fi fost aceleasi.
Eu si cu doamna de langa mine am intrat primii in biroul agentului principal Mitu Rasvan, pentru a da declaratiile ce se impuneau. Dincolo de faptul ca persoanei de langa mine i-a fost dictata declaratia, intervine si faptul ca domnul agent se cam grabea... "Mai avem si alte treburi " - a fost replica dansului (probabil cu domnisoara care il tot apela pe telefonul mobil).
Cand a venit randul meu sa dau declaratie a incercat sa imi dicteze si mie ce sa scriu, astfel incat sa ii usurez munca. Nu prea ii convenea domnului agent principal ca doresc sa scriu atat de mult ...
La un moment dat insista pe ideea ca trebuie sa ne sanctioneze pe amandoi (si pe mine si pe mocofanul cu VW) deoarece asa zice Legea 61/91. Cand am incercat sa ii explic domnului militian cum sta treaba cu Legitima Aparare si inegalitatea raportului de forte care ma indreptatea sa apar integritatea fizica atat a mea cat si a doamnei de la volan ... a motivat ca tot trebuie sa ma amendeze si pe mine deoarece doamna nu avea factura la spray-ul iritant-lacrimogen. HuH?!?
Pai bine mai nene militianule si ce trebuia sa fac?! Raspunsul lui a fost ca trebuia sa parasesc locul incidentului, sa fug atunci cand am vazut ca individul devine violent. Pentru ca , ramanand SI APARANDU-MI VIATA SI INTEGRITATEA FIZICA( a mea si a persoanei de sex feminin cu care eram) ... dupa ei nu se numeste Legitima Aparare ci PARTICIPARE LA SCANDAL .
Cum sa fug cand individul imi blocase usa de la portiera cu basanaul lui si isi trasese autoturismul in fata noastra , perpendicular pe banda de circulatie????
Domnule militian , daca dumneavoastra va aflati alaturi de o doamna si sunteti pus in situatia mea , cum procedati ?
Nu am dorit sa mai intru in contradictoriu cu domnul militian Ap Rasvan Mitu. Era destul de tanar si probabil avea si dansul superiori in fata carora trebuia sa dea socoteala in cazul unei erori comise. Era destul de incordat/timorat in ceea ce priveste acest aspect.
Pana la urma a renuntat la ideea amenzii si mi-a completat doar un Proces Verbal de avertisment (imbecilului cu bata de baseball i-a aplicat o amenda mult mai usuturatoare decat spray-ul folosit de mine).
O alta eroare comisa de catre domnul agent Mitu Rasvan a fost aceea ca atunci cand a scris procesul verbal de avertisment a scris in dreptul rubricii 'MENTIUNI/OBIECTIUNI ALE CONTRAVENIENTULUI' - "Recunoaste fapta", nelasandu-mi dreptul de a contesta acel proces verbal. Cand l-am intrebat asupra acestui aspect au inceput toti trei agentii (care se aflau in birou la acel moment) , pe un ton mieros, sa imi explice ca trebuia sa imi aplice acel avertisment (conform Art 2 Pct. 26, Lg 61/191) , neavand alta cale si sa stau linistit ca un astfel de avertisment contraventional nu imi afecteaza cariera sau imaginea , etc. etc. etc. Pana la urma, fiindu-mi rusine de rusinea lor , am semnat lasandu-i sa isi rumege rabdatori nelinistea orelor de serviciu si nenumaratele probleme grabnice ...
Totusi, daca ala imi palea o bata in scafarlie si ma mierlea?! Cum mai fugeam pentru a nu capata statutul de participant la scandal?! Sa inteleg ca in opinia domnilor militieni NU MAI AI VOIE SA TE APERI ATUNCI CAND VIATA ITI ESTE PUSA IN PERICOL?




Post Scriptum (daca vreodata va citi aici):

Domnule agent Mitu Rasvan ( sectia 3 a Politiei Ploiesti) , pe viitor va rog sa cantariti mult mai bine cum si in ce fel aplicati legea ! Ati observat ca am tacut aproape tot timpul si v-am respectat haina in care erati echipat, incercand sa va usurez munca. Deasemenea am tinut cont de faptul ca sunteti crud/tanar (sper sa nu va deranjeze termenul) in aceasta meserie si ca aveti superiori care va trateaza destul de urat (am observat si eu tonul pe care vi s-a adresat individul in civil, sosit cu duba de la Municipiu, vadit deranjat ca i se ocupa timpul cu asemenea lucruri). V-am gasit destule scuze pentru erorile de procedura invecinate cu abuzul in serviciu si am preferat sa tac si sa fac pe prostul... Tocmai de aceea am si semnat Procesul Verbal !!!
Pe viitor, insa, va rog sa nu mai procedati ca in acest caz! Puteti da peste unul mai pornit pe dreptate si riscati sa VA PIERDETI TIMPUL umbland prin tribunale .
Pe mine nu m-a incantat faptul ca i-ati dat o amenda prostalaului (despre care dumneavoastra si colegii din birou afirmati ca este sofer de TIR si ca "asa sunt astia... putin mai nervosi" - cautandu-i scuze) si ca mie mi-ati dat doar un avertisment ( abuziv si din prea multa comoditate - in opinia mea ) . Nu ! Pe mine ma inspaimanta faptul ca datorita lejeritatii cu care dumneavoastra si cei ca dumneavoastra tratati astfel de situatii apare posibilitatea ca situatiile de acest gen sa se inmulteasca si sa devina din ce in ce mai grave.
Astfel se creeaza un precedent si apare posibilitatea ca data viitoare o persoana pusa in situatia mea sa nu se mai gandeasca la consecinte atunci cand va fi nevoit sa se apere, nemaisperand la verticalitatea si dreptatea aparatorilor legii! Ei si uite ca asa apar accidente grave, drame, lacrimi , violentele pe sosele escaladand pana la cote foarte grave.
...Si asta doar din proasta aplicare a legilor, din lipsa de profesionalism a autoritatilor si din comoditatea/sila cu care sunt tratate astfel de situatii.

Nu am dorit sa dezvolt mai mult de atat subiectul si nici nu am dorit sa merg mai departe (asumandu-mi pe deplin aceasta hotarare) deoarece perioada prin care trec imi este destul de grea si de apasatoare, avand lucruri mult mai importante de rezolvat.
Va urez succes in cariera! In viitor sper sa nu ne mai intalnim in astfel de situatii pentru ca s-ar putea sa nu mai fiu atat de tolerant cu erorile si cu aplicarea dupa ureche a legii, apeland la toate caile legale ce le am la dispozitie, pentru a va ocupa timpul atat de pretios si pentru a clarifica eventualele abuzuri.

_______________________

LEGITIMA APARARE:

"Este în legitimă apărare persoana care săvârşeşte fapta pentru a înlătura un atac material, direct, imediat şi injust, care pune în pericol persoana sa, a altuia, drepturile acestora sau un interes general, dacă apărarea este proporţională cu gravitatea atacului." "Se prezumă a fi în legitimă apărare(...) acela care comite fapta pentru a respinge pătrunderea unei persoane într-o locuinţă, fără drept, în timpul nopţii, prin violenţă, viclenie, efracţie sau alte asemenea mijloace. "

"Este in stare de legitima aparare acela care savarseste fapta pentru a inlatura un atac material, direct, imediat si injust, indreptat impotriva sa, impotriva altuia sau impotriva unui interes public si care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public. Este, de asemenea, in legitima aparare si acela care, din cauza tulburarii sau temerii, a depasit limitele unei aparari proportionale cu gravitatea pericolului si imprejurarile in care s-a produs atacul. "
"Legitima aparare se caracterizeaza prin riposta apararii la un atac. Actul trebiue sa indeplineasca conditiile prevazute de lege, adica sa fie material, direct, imediat si injust. Apararea sa fie necesara ( pentru inlaturarea atacului) iar obiectul ei sa se refere la valorile aparate de lege. Depasirea sau excesul limitei apararii sa fie din cauza unor puternice stari sufletesti (tulburare, temere etc.). "



STAREA DE NECESITATE:

"Este în stare de necesitate persoana care săvârşeşte fapta pentru a salva de la un pericol imediat şi care nu putea fi înlăturat altfel, viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa ori a altei persoane sau un bun important al său ori al altei persoane sau un interes general, dacă urmările faptei nu sunt vădit mai grave decât cele care s-ar fi putut produce în cazul în care pericolul nu era înlăturat."


~~~~~


- Legitima apărare se caracterizează prin existenţa unui atac, a unei agresiuni care pune in pericol grav persoana sau drepturile celui atacat ori interesul public şi care impun cu necesitate acţiuni de apărare pentru ocrotirea şi protejarea valorilor sociale menţionate expres de lege. Atacul sau agresiunea este o comportare violentă a persoanei, o atitudine ofensivă ce se materializează, de regulă, intr-o acţiune indreptată impotriva valorilor sociale ocrotite de lege. Persoana aflată in faţa unei agresiuni, care prezintă pentru ea, pentru altul sau pentru un interes public un pericol grav şi iminent, este constrinsă să reacţioneze in scopul apărării valorilor sociale ameninţate grav de un atac periculos. Acesta este şi temeiul inlăturării vinovăţiei şi al caracterului penal al faptei săvirşite in legitimă apărare.


Later Edit:

Articolul scris de catre mine a aparut si pe site-ul publicatiei PH-Online .
Multumesc domnule Bogdan Stoica !

Next Day Edit :

Si cotidianul local Observatorul a publicat pe site intregul meu articol .
Multumesc domnule Catalin Stavri !

Precizare (pentru domnii avocati si domnii militieni aflati sub anonimat):
In momentul in care am folosit spray-ul, doamna de langa mine fusese deja lovita cu pumnul(are o echimoza destul de urata) , iar eu reusisem sa evit 2 lovituri ale agresorului (una cu pumnul si una cu bata de baseball). Cititi domnilor mai bine toate declaratiile!!! Vi se pare normal sa fii oprit in trafic, in stil mafiot... si sa fii atacat cu bata de baseball?! Spray-ul a fost folosit intr-o stare de panica si de imediata necesitate , deoarece viata mea si a persoanei de sex feminin de la volan era pusa in pericol. Spray-ul a fost folosit din interiorul masinii(PROPRIETATE PRIVATA) , prin fereastra deschisa a portierei, in momentul in care cei doi agresori se indreptau pentru a 3-a oara cu intentia clara de a nu mai da gres , incercand sa forteze deschiderea portierei....
Persoana cu vatamare corporala nu a dorit sa depuna plangere penala , pentru ca soacra imbecilului se vaita ca tembelul are copil mic acasa .

5 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:

Fetita Junglei13 said...

Subscriu la multe spuse pe aici.Stiu ca legitima aparare de multe ori e doar pe hartie,in realitate,la analizele faptelor nu mai e considerata legitima aparare.Am un spray paralizant,pe care n-am sa ezit sa-l folosesc,desi stiu ca apoi am sa fiu luata la intrebari (daca stiam ca are vreo valoare factura aia,o pastram si-o tineam dupa mine,dar si atunci gaseau altceva),o singura intrebare am : de ce taran? Conform dex-ului taran are o cu totul alta definitie.N-am zis-o cu repros sau suparare,doar ca pentru mine,inca nu e clar,de unde pana unde se foloseste cuvantul "taran",pentru orice dobitoc cu aere de "jmecher"

Brutacu Hector said...

@Fetita Junglei,

Multumesc pentru comentariu.

Asa este. Ai mare dreptate in legatura cu definitia respectiva.
In acceptiunea mea (mi se pare ca am explicat totusi intr-un articol mult mai vechi de pe acest blog) cuvantul TARAN are doua forme definitorii:

1. Ghiloban; tarnacopist; individ cu un cap foarte mare si un creier foarte mic; fiinta subnutrita intelectual, dar cu un fizic dezvoltat (mare cat o prajina si prost ca o basina - pardon); etc.

2. Acel om de care tara aceasta ar trebui sa fie mandra si pe care ar trebui sa il pretuiasca mult mai mult decat o face la ora actuala. Un fel de Atlas al taranei romanesti.

Este vina mea ca nu precizez de fiecare data aceste detalii si poate ca ar trebui sa renunt la partea negativa a acestui cuvant , incercand sa ii gasesc un inlocuitor. Poate ca pe viitor voi incerca...

alexius said...

Legile sunt gandite prost de niste imbecili care nu au contact cu strada. Ai vazut doar ce scurt este articolul 44 din Codul Penal, precum si art 45. Sunt scurte si lasa loc de multe interpretari. De fapt militienii de la noi sunt inca invatati sa considere ca ambele parti implicate intr-un scandal sunt vinovate. Referitor la atitudinea plictisita a acestora: Pai totdeauna cand sunt chemati de catre vreo batrana deranajata in miezul noptii de niste golani care sparg sticlele de bere sub geamul ei, militienii apar plictisiti, fricosi si ii roaga pe betivi sa le arate un act si daca se poate sa se duca in alta parte. Apoi trec la reprosuri asupra reclamantei pe principiul: "Doamna, noi avem si alte treburi, mult mai importante decat sa venim la toate gainariile". Sunt sigur ca acesti caralii de berarie desfasoara in fiecare zi anchete ce duc la retinerea unor infractori de talie internationala. Aproape in fiecare zi ei prind cate un "Carlos Sacalul" dar nu stim noi.

Brutacu Hector said...

Probabil ca data viitoare (cand ma voi afla intr-o astfel de situatie) nu voi mai apela la organele statului si ma voi apara asa cum stiu eu mai bine , fara a-mi mai pasa de cel care m-a atacat si fara a mai spera ca apeland la MILITIE se poate rezolva ceva. Oricum tot voi fi sanctionat ...
Decat sa mai aleg calea rezolvarii cu organele de militie , prefer sa ma apar fara retineri si apoi sa urmez calea tribunalului . Acolo ma voi afla in ape teritoriale si intr-un mediu care imi este cat de cat familiar.

...Poate ca totusi ar fi trebuit sa ma dau jos si sa il bag in ghips pe Prostea Voinicul. Pana si militienii, in loc sa aprecieze pozitiv, erau uimiti ca nu am facut asta ...

Fetita Junglei13 said...

Multumesc.Nu ceream explicatii,probabil am uitat.De fapt,mai mult ca sigur,ca am uitat.Nu inteleg eu de unde s-a pornit asa in general folosirea cuvantului taran pentru o anumita categorie de oameni.De data asta sper sa retin si pe viitor sa pot face distinctia intre formele cuvantului.