28 dec. 2007

ROMANIA - MEDICINA -MALPRAXIS- REGRES- secolul XXI


Poate va intrebati ce au in comun cei cinci termeni din titlu !? Hai sa va spun...
Eu de felul meu sunt o fiinta ce nu are frica decat de Divinitate si de "echilibrul naturii"(pentru cei atei). In rest nu prea ma inspaimanta absolut nimic altceva. Insa...incepand cu sfarsitul acestui an cred ca voi mai adauga ceva pe aceasta "lista". Si anume : MEDICII din ROMANIA.
Am ajuns in secolul XXI... Conform unor principii si teorii din domeniul logicii ,coroborate cu studii sociologice si stiintifice , intreaga umanitate evolueaza de la an la an... si din ce in ce mai acelerat.
Se pare ca la noi romanii,mai ales in domeniul medical, se intampla tocmai invers.
Cuuummm? Nu ma credeti? Pai lasati-ma sa imi duc vorbele pana la capat...
Voi incerca sa fiu pe cat de scurt posibil...

1.Conform datelor statistice, in ultimii ani a crescut mortalitatea in randul pacientilor spitalelor din Romania . Conform acelorasi statistici a crescut numarul de decese datorate neatentiei medicilor(culpei medicale-malpraxisului) , neacordarii atentiei medicale necesare(neglijenta si superficialitate profesionala din partea medicilor) si chiar decese datorate unor greseli stupide din partea unor medici(cum ar fi diagnosticarea gresita sau superficiala).

2.Noile generatii de absolventi ai Scolilor si Facultatilor de Specialitate sunt din ce in ce mai slab pregatiti si mult sub nivelul generatiilor de medici de acum cativa ani. Uimitor este ca de la an la an aceasta stare de fapt se agraveaza.

3.Dotarea performanta in spitalele romanesti este in totalitate absenta. Dotarea in limitele bunului simt a spitalelor din Romania este prezenta doar in cateva locatii mai importante din tara. Spitalele si clinicile DE STAT romanesti sunt din ce in ce mai insalubre si mai prost administrate.

4.Oamenii au din ce in ce mai putina incredere in sistemul medico-sanitar romanesc. Din ce in ce mai multe persoane(cei care isi permit dpdv financiar) prefera ca pana si o nastere banala sa o faca undeva in afara tarii noastre(foarte multe femei insarcinate,au ales sa isi nasca copiii,anul acesta, in Ungaria sau in alte tari vecine) ,sau aleg clinicile particulare...(Oare exista vreun interes privat care saboteaza cu buna stiinta sistemul medical de stat?!?!?)

5.De la an la an sistemul medical din Romania este implicat in diferite cazuri de coruptie ,abuzuri sau cazuri de incompetenta ...

~~~~~
Exemple si Argumente:

- De curand a fost mediatizat un caz in care, datorita neglijentei si superficialitatii(sa nu folosesc cuvinte jignitoare) medicilor , o mama a nascut un copil cu multiple handicapuri grave. Copilul ar fi trebuit sa se nasca perfect normal dar ,datorita unor medici incompetenti, a ramas cu multiple handicapuri iremediabile si chiar cu mari sanse de a nu supravietuii multa vreme...

- Se pare ca daca ai bani destui poti termina o facultate de specialitate(sau orice alta scoala) fara griji. Daca indesi "caramida" in buzunarul cui trebuie, treci prin examenele din timpul facultatii fara probleme. Pai si ne mai intrebam de ce astazi exista medici care nu cunosc a cui formula este H2O sau H2SO4 ? Ne mai miram cum se face ca te duci la medic cu dureri si semne clare de apendicita, iar medicul iti spune ca ai anexita(Asta s-a intamplat cu o buna prietena a mea... Noroc cu o asistenta care a observat, a doua zi, starea din ce in ce mai grava a pacientei, dupa ce medicul de garda o internase cu diagnostic de raceala la ovare..Noroc ca respectiva asistenta stia "mersul" si a insistat pe langa "domnii" medici -contra unei mici atentii- sa se mai uite inca odata la pacienta....Si uite asa au operat-o gasind o minunata peritonita ce deja plesnise... Cateva ore si i-ar fi fost fatala. A stat ea cu sonda prin abdomen vreo doua saptamani? A stat...) ?
Alt caz poti vedea in stirea de aici(foarte recenta) : " Un medic iesean a efectuat un chiuretaj unei femei care nu era insarcinata" . .. sau chiar in cea de aici : "Pneumonia(sau medicii?) a ucis un tanar de doar 30 de ani, in spital" . (eu stiam ca pneumonia nu mai ucide de ani de zile)
Ce sa mai vorbim despre vestitul caz Ciomu , despre cazurile in care medicii isi uita instrumentele prin pacientii proaspat operati,despre exagerat de multele decese suspecte de prin maternitatile tarii , sau despre salvarile fara dotari si fara medici(de multe ori chiar fara asistente medicale)... Asadar se pare ca de la an la an fiecare roman devine un posibil "DOMN LAZARESCU".
Eeehhhh.... Si uite de aceea IMI ESTE GROAZA SA MAI MERG LA MEDIC. Mai bine ma las in mainile "selectiei naturale" si a Mamei Natura. Deh...Dumnezeu cu mila !!! Vorba bancului referitor la profesionalismul si la pregatirea medicilor de astazi, o sa mor de limbrici:

" La doctor vine un pacient cu dureri in furca pieptului. Dupa consult: Medicul: - E clar ! Ai limbrici. Ii face reteta si pleaca omul la farmacie. Urmatorul pacient vine cu dureri de stomac. Acelasi consult, concluzia: - E clar ! Ai limbrici. Urmatorul pacient vine cu dureri abdominale. Acelasi diagnostic, limbrici. La un moment dat vine un pacient schiop. Dupa consult, medicul: - Domnule, dumneata ai limbrici. Pacientul: - Cum !? Pai eu am venit ca mi-am rupt piciorul ! - Si cum anume ti-ai rupt piciorul ? - Am vrut sa reglez antena TV de pe casa, m-am dezechilibrat si am cazut. - Pai vezi? Ti-am spus ca ai limbrici. Ce te-a mancat in fund sa te urci pe casa? "


Post Scriptum:

Cu riscul de a fi acuzat de "anti-semitism" voi aduga aici cateva spilcuiri dintr-un caz mai special si destul de socant,de acum ceva vreme, ce m-a umplut de indignare si scarba.

"Moartea vine cu salvarea particulara"

"
Un batran si-a dat duhul sub ochii doctorului de pe Ambulanta Federatiei Comunitatii Mozaice care a refuzat sa-i acorde primul ajutor * Rodica Pepenel a invocat faptul ca Salvarea e particulara * Desi nu a coborat din masina pentru a-l consulta pe Nicolae Popescu, cazut pe trotuar in centrul Bucurestiului, Pepenel l-a anuntat pe directorul Policlinicii Comunitatii ca omul este mort * Declaratiile martorilor, unui politist si ale farmacistilor de la Sensiblu contrazic afirmatiile doctorului *" [ZIUA /15 aprilie 2004 ]

" (...) Un barbat a murit cu zile in centrul Bucurestiului. A cazut pe strada chiar vizavi de Intercontinental, langa farmacia Sensiblu, fara nici un sunet si fara sa mai poata scoate un cuvant si sa ceara ajutor. Respira incet, si din cand in cand, parca suspina.(...)
Din multimea care se stransese in jurul bietului om, la un moment dat, cineva a indicat la nici 15 de metri o Salvare parcata. Soferul se afla inauntru. Un barbat s-a indreptat catre Dacia break si a cerut ajutor. Oarecum agasat, soferul a replicat: 'Nu stiu dom'le, eu sunt soferul, doamna doctor se afla la etajul 9, trebuie sa vina, ca se afla la un pacient'. Soferul a refuzat sa telefoneze cadrului medical, spunand in plus ca nu stie numarul si ca nu poate face nimic, ca nici macar nu are statie. El a insistat de altfel ca echipajul este privat. Nu a dorit sa spuna nici macar de ce companie apartine desi a fost intrebat la ce numar de telefon s-ar putea suna si formula un apel. Nimic. Soferul a ramas imperturbabil in masina, blocand chiar usile, pentru ca il deranja multimea. Ulterior s-a aflat ca Salvarea apartine Federatiei Comunitatii Mozaice iar soferul se numeste Alexandru Ciobanu. La nici cinci minute, a aparut 'doamna doctor' Rodica Pepenel care, la fel de blazata si deloc impresionata de multimea care fremata in jurul ei, a intrat in masina si nici macar nu se uita la cei care tipau la ea prin geam. Mai multe femei au rugat-o sa coboare sa se uite la cel cazut in strada, insa, prin geamul intredeschis al ambulantei blocate de persoanele din zona, a replicat ca este o salvare particulara si ca aceste consultatii costa. O farmacista i-a promis ca ii da ea bani numai sa coboare din masina. Nici asa nu a mers. Treptat, in doar cateva secunde, multimea a devenit furioasa. Au inceput sa strige la doctorita respectiva si sa loveasca ambulanta. 'Vrei bani? Iti dam bani, numai coboara! Daca era maica-ta? Fa ceva! Nu ai depus un juramant? Nu ai auzit de juramantul lui Hipocrat? De ce esti medic? Nu sa salvezi vieti? Fa ceva!! Te vede Dumnezeu!'.... " [ZIUA / 15 aprilie 2004] :( Restul veti putea citi AICI !

UPDATE(29-12-2007):

Uitasem sa mentionez cazul in care cativa jurnalisti ("pusi pe sotii" )s-au prezentat la medic (pentru analize) aducand cu ei in loc de urina ,suc sau apa colorata (in recipientul specific acestui tip de analize)... Caz in care profesionalismul si seriozitatea medicilor si-a aratat adevarata fatza romaneasca... Adica dupa ce analizele "au fost efectuate"(cu sarg si competentza) raspunsul a fost dat: "SUNTETI SANATOS/SANATOASA TUN. Analizele au iesit bine,iar cele ale urinei au iesit perfecte... "

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: