Saci Kavurma de oaie .
Un fel de pomana porcului , dar din oaie , precum la turcii musulmani .
Carnea de oaie (musai din cea împănată ) se taie cubulețe mici sau potrivite . Apoi se aruncă într-o cratiță / tuci / ceaun de fonta sau din aliaj cu aluminiu (cratiță rromales) . Fără niciun adaos in afara de sare. Fără ulei , totul așa , in suc propriu.
Se pune la foc mic (minim) , se acoperă cratița cu un capac și se lasă așa timp de o ora - o ora și jumătate. Restul vezi in reteta de mai jos !
Un fel de pomana porcului , dar din oaie , precum la turcii musulmani .
Carnea de oaie (musai din cea împănată ) se taie cubulețe mici sau potrivite . Apoi se aruncă într-o cratiță / tuci / ceaun de fonta sau din aliaj cu aluminiu (cratiță rromales) . Fără niciun adaos in afara de sare. Fără ulei , totul așa , in suc propriu.
Se pune la foc mic (minim) , se acoperă cratița cu un capac și se lasă așa timp de o ora - o ora și jumătate. Restul vezi in reteta de mai jos !
- INGREDIENTE (ptr. o cantitate de aprox 3 kg carne oaie) :
- carne de oaie (sa aibe si ceva grasime) .
- 4 ardei usturati .
- 2 ardei kapia medii.
- 2 ardei grasi medii .
- ceapa verde/ceapa uscata (2 legaturi ceapa verde sau 1 ceapa mare uscata).
- 4 rosii potrivite .
- putin piper .
- o lingurita de sare .
- 1 lingurita PUL BIBER .
- patrunjel verde pentru ornat .
- PREPARARE :
Se taie carnea de oaie cubulete (asa impanata cu grasime). Turcii le taie cubulete mai mici , dar eu le prefer putin mai maricele.
Se pun intr-o cratita de inox cu capac de sticla . Eu folosesc cratita din aluminiu/fonta tiganeasca. Nu se adauga nimic altceva la inceput . Nu se foloseste ulei . Se pune cratita cu cuburile de carne (acoperita cu capac) pe aragaz , la foc mic . Se lasa asa , la foc mic, in suc propriu , pana cand se topeste seul/grasimea (60 - 90 min) . Cand s-au micsorat cubuletele (adica s-a topit seul) , se da focul mare , se ridica capacul si se amesteca continuu in carnea ramasa . Se procedeaza astfel pana cand tot sucul se va duce si carnea de oaie se va rumeni , prinzand o usoara crusta (5-10 min.).
Atunci se pot adauga toate celelalte ingrediente (tocate marunt) , mai putin patrunjelul. Se amesteca bine cu carnea si se inabusesc/calesc impreuna (10 min.) .
Se orneaza cu patrunjel tocat grosolan .
Daca veti respecta intocmai indicatiile de mai sus , carnea va avea un gust grozav si va fi atat de frageda incat se va topi in gura .
Se serveste fierbinte !
In familiile si comunitatile turcesti , se serveste cu orez turcesc (orez cu bob lung , calit in unt , cu putina sare si apoi fiert cu capac , la foc mic), pide si alaturi se bea iaurt ayran .
AFIET OLSUN !
POFTA BUNA !
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjVUf_YQe5LwqGaPHZz2udsiux8JddQxv3pOKNbEQVblw4mAUunJWN0WRjH7Wk0kXi6u7fs3OxB8RDRk0eL9fwBu0xx50Skk8HkaAsEiqIOrG5kRMY3He4Dr-TXrrW16hFZ32_SnGYqhFk/s200/saci+3.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiK2Z04Qm78tUoSCPQ-jjFSQM7bjS5Xo8L5uaW0Pqt-20DxlcKg-Po7KVSNRc_-G0Nm1x1LdMWynse9bk9OAB0x5kkNolADYLndUTWlyUfPY8690a4B8az5xQ0yLyqQtaUzUDWB7KBebmU/s200/saci+5.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEix9rs6XEiz-aDOp5rUODNk9DPhZX074gRV5dZNu7teOztyW25VA4jWlWj11FeR5mtdZbjk8kkQsyRSNVRYxIkbRLcdOYfGsVQBWyZByHyGFpnTQPp1CBC38uX6pQV4ZbUStfUVR98eHOo/s200/saci+7.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiB9Y0FKc1wUw3Chi-O0HwxmXZqgsMQHyIkDS2bLT321eDgmmISx0Fjq2FKplmSH4syBkWa_Yf1395jqlzRxnRtkT7LmIM7EwoyQtPleQ2u3nmih_5sRr6AoHzPhns_7ZkMFJjEO7_ozvs/s200/saci+10.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEi-71O8U89eFVg-hBVYe-xOOc5uTQBt1kD-MuU6aySjsRLmr8aDfXJhxg98rX0NHaj-tQgsvspeV-SbJOkE_bIgi1s5JWOY2CFePT8UhVQjtGQ8pPObbjfyAuL-IPnYi_dT6s1XVCg61R8/s200/saci+14.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhUC5JCa7LIBXMF0mn6N-AUqurUJ-1-43_2f2j3OmxB9P9bE7xa9_7TQBfRm6SiTzI4jTWB8UtTUfZPHcim0SY0c04t7dLbMlb7uU6L445Sdp7JteyxsX8hC1gVTvAAeVExIVOiKdA5DSE/s200/saci+16.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjdYntsQSf846VEsr6jU7qmLfnk4pgDIcYIVJowEEX_xP7X1ZFZ4PMFt6CuFb3zbrs8eKjrEmHR3EkD9oYkVAvR73X8IW2zlgsfg2mJczfq7cPd7iOxq2OS3xm8jGGk3MqO_qKliwf8ssM/s200/saci+19.jpg)
0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:
Trimiteți un comentariu