8 oct. 2018

Povestiri veterinare , cu oameni si animale . (1)



La medicii veterinari este ca la Timpul Probabil - Meteo , 

prezentat de Florin Busuioc la Pro.  
Totul este relativ .
      .... Eu nu înțeleg cum este posibil să plătești 260 lei prelevare probe (puncție și raclaj) , să îți vina rezultatele ... iar apoi sa fii trimis la alte și alte și alte cheltuieli pentru repetarea acelorași analize, deoarece la primele exista o poveste încâlcită și ciudata. Adunat , toate socotelile celor doua cazuri ce le voi expune mai jos depășesc 3000 lei (in doar câteva săptămâni).
Ce-i drept , pentru medicii veterinari , o astfel de suma o fi insignifiantă , însă pentru oamenii de rând nu ...
Nu voi dezvolta despre cum insinua medicul veterinar faptul că unii își vând mașinile și apartamentele pentru a-și trata animalele bolnave. Așa o fi, însă eu dacă îmi vand mașina, îmi ajung banii doar pentru vreo doua zile de tratament . Sincer.

Concret :
  • Caz 1.
Medic veterinar din Ploiesti.
Cățelușa , vârstă 7 ani.
După un episod agresiv de lactație falsa , medicul a reușit să convingă proprietarul sa sterilizeze cățelușa. Riscurile ? Nu i le-a expus .
După sterilizare , lactația nu a încetat . Ba chiar catelusei i-au apărut niscaiva formațiuni sub 4 mameloane , de mărimea unor boabe de orez (oare sa fie din cauza sterilizări , așa cum scrie in tratatele de medicina veterinara ?!).
Nimeni nu știa de ce. Bani peste bani, pastile peste pastile, analize peste analize ... Tot felul de presupuneri .
Proprietarului i se recomanda un anume medic veterinar doctor oncolog bucureștean .  Acesta vine periodic în Ploiesti pentru prelevarea de probe (puncții).
Proprietarul se conformează.
Între timp , așteptând să fie chemat cu catelusa la prelevarea probelor , proprietarului i se îmbolnăvește și un motan pe care îl avea la curte .
Îl aduce la același cabinet medical.
Acolo , inițial , o doctorita din cabinet ii pune diagnosticul de stomatita virala .Buuuunnnnn... Povestea motănelului va continua în Cazul 2.
Vine și ziua în care pacientul este chemat cu catelusa la puncție.
Vine , plătește 130 lei puncția . I se prelevează probele catelusei și apoi pleacă.
După câteva zile , ii sosesc rezultatele.
Conform acelor rezultate, cățelușa are un carcinom mamar (cancer tumoral malign) , pentru care se recomanda operatie chirurgicala de îndepărtare + radiografie pulmonara (ca nu cumva sa fie extins în plămâni).
Medicul veterinar ce o are în supraveghere de peste 6 ani, ii prescrie progesteron pentru oprirea lactației (lactație post sterilizare) și recomanda o noua puncție , de data aceasta la un cabinet din București , la un alt medic veterinar.
Întâmplător (așa a ajuns la urechile proprietarului catelusei) probele prelevate anterior au cam fost amețite și rătăcite, ajungând greșit la medicul oncolog.
Buuuunnnnn.
Acum , proprietarul catelusei așteaptă ziua în care a fost programat la București pentru o noua puncție și pentru radiografie pulmonara, la o clinica oncologica. Pentru a fi siguri daca s-au nimerit bine primele probe.

  • Caz 2.
     Motanul pomenit mai sus a fost adus la acelasi cabinet și internat acolo. Mai mult de două săptămâni a stat internat în acel cabinet.
Că i s-a făcut sau nu tratamentul .... nimeni nu știe. Mai ales că proprietarul catelusei de mai sus și al motanului, client vechi al cabinetului, a avut timp să vadă/să audă / să surprinda destule erori și probleme în acel cabinet în toți acești ani.
Inițial i s-a pus diagnosticul de stomatita virala cu infecție secundara + suspect de carcinom al urechilor (fiind plin de rani la urechi și având culoarea alba - pisicile de culoare alba fiind expuse unor astfel de probleme).

  • Prima zi * 170 lei (un set complet de analize)
  • A2-a zi * 100 lei (tratamentele din prima zi, tratamentul din ziua în curs + pensiune)
  • A3-a zi * 100 lei (tratamentul + pensiune pe 2 zile )
  • A5-zi * 50 lei (pensiunea și tratamentul) + 130 lei raclajul necesar analizelor de confirmare-infirmare carcinom urechi (cancer de piele) + 130 lei (puncția mameloanelor suspecte la cățelușa )
  • A6-a zi * 47 lei (pipetă Stronghold - deparazitare interna și externă) + 50 lei (pensiune + presupusul tratament)
  • A7-a zi * 140 lei (un nou set de analize ) + 40 lei (pensiune și presupusul tratament ) 
  • A 8a- zi * 40 lei (presupusul tratament + pensiune) 
  • A10 zi * 70 lei (pensiune și tratament pe 2 zile) 
  • A11 zi * 150 lei (pensiune + sterilizare)
  • A14 zi * 120 lei (3 zile de pensiune + tratament)
  • A15 zi * 100 lei (analize 2 parametri + pensiune )
  • A16 zi * 80 lei (pensiune și tratament pentru 2 zile)
  • A 18 zi * 80 lei (pensiune + antibiotic și antiinflamator de rezerva) + externare

    Proprietarul a întrebat de câteva ori daca este ok și sigur sa externeze motănelul și să îl ducă la curte . Medicul l-a asigurat că este ok, că a scăpat de infecțiile secundare , că urechile lui sunt in regula , că este predispus la carcinom dar că nu are inca așa ceva .(...)
Ba a și uitat diagnosticul inițial , spunând proprietarului că , de fapt, afecțiunea principala a bietului pisic este de la ficat .
Drept urmare , proprietarul motănelului , fiind de bună credință, a luat bietul animal și la dus la curte , la tatăl lui , alaturi de care stătuse pisicul în ultimii 9 ani. Crezând orbește ceea ce îi spusese medicul .
Medicul îl asigurase că dacă urmează dieta prescrisă și îi sunt unse urechile cu unguent Mibazon , va fi bine și se va vindeca.
Proprietarul întrebase de câteva ori în ultimele zile , la fiecare vizita a motanului internat, dacă este ok faptul că motănelul arata în continuare rău , că este apatic, că balește, că are ditamai hematomul la una din urechi și că sângerează la greu . Medicul a mințit și a zis că e ok.
Ba chiar, o doctorita din cabinet, jignind inteligenta proprietarului, a îndrăznit să-i spună că motănelul lui balește din cauza stresului.
La mai bine de o săptămână de la ieșirea din cabinet, motanul arată jalnic , urechile lui sunt infectate și medicul refuza sa își asume răspunderea, invocând diverse alte posibile cauze . Nimic "neobișnuit " . Nu?
Cum este sistemul medical la oameni , așa este și la necuvântătoare.

.....Și uite așa se stârnesc amintiri dureroase despre celelalte necuvântătoare pe care proprietarul respectiv le-a pierdut în acel cabinet și asupra morții cărora a rămas cu multe semne de întrebare:

1. - Un motanel luat din strada , mort din cauza unei hemoragii la splina , după câteva săptămâni de chin . Mort cu zile , deoarece medicul i-a pus în acele săptămâni câteva diagnostice eronate și i-a prescris medicamente după medicamente. Însă numai presupunerea proprietarului legata de o posibilă hemoragie internă nu a luat-o în seamă ... Când a fost întrebat medicul dacă poate fi hemoragie internă, acesta a exclus cu fermitate varianta . Ei bine , acel biet motănel a murit din cauza unei hemoragii interne la scurt timp. Abia făcuse un an.

2. - Un alt motanel, adoptat chiar din acel cabinet, a murit cu zile din cauza incompetenței angajaților respectivului cabinet. Când a fost adus la prima vaccinare , a fost pus pe o masa nedezinfectata. Din nefericire , pe acea masa, înaintea lui fusese tratată o altă felina cu PIF / Peritonita Infecțioasă Felina (boala letala la pisici , fără vindecare sau tratament).
Era un motanel extrem de inteligent și frumos. În câteva zile a manifestat primele semne de PIF. A murit în chinuri groaznice, cu zile și lacrimi multe . Avea doar câteva luni și nicio vina ...

3. - O alta felina pe care proprietarul a iubit-o enorm , tot salvată din strada. A cheltuit enorm și a încă a rămas dator la cabinet cu o sumă pe care nici in ziua de astăzi nu o cunoaște exact. 7 ani a avut grija de ea că de propriul copil.
La doi ani după reușita unei operații de eliminare a unui struvit, a avut ghinionul să i se declanșeze o insuficienta renala cronica agresiva (de la hrana uscata-crochete).
A ajuns la același cabinet dar a avut ghinionul că medicul sa nu aibă destul timp pentru ea și să o lase mai mult pe mana angajaților din cabinet. Mai bine de 2 luni a stat internata in cabinet , sub diagnosticul de insuficiența renală cronică. Nu o dată , proprietarul ei a găsit-o într-o stare jalnică, cu perfuzia curgând in gol , smulsă din branula ... + multe altele.
A murit în chinuri la începutul acestei veri .


... La cățelușa (metis Ciobanesc german) moartă într-un incubator improvizat, pe dușumea direct, de accident cerebral + stop cardio respirator , proprietarul nu mai vrea nici să se gândească. Au trecut câțiva ani de atunci.
~~~~~~

De ce nu a schimbat medicul și cabinetul ?
Pentru că toți sunt la fel de la un anumit punct încolo ...
Pentru că medicul respectiv , atunci când nu este obosit, mai are și reușite .
Pentru că este cel mai bun chirurg veterinar din câți cunoaste.
Pentru că , uneori medicul respectiv mai face și fapte bune (chiar daca este remunerat pentru ele de către ONG-uri și oameni din afara).

*** va urma ***

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: