Jul 2, 2013

DOUA ... DEOSEBIT DE INTERESANTE .

""" (1) Sesizarea penală, făcută prin denunţ sau plângere, cu privire la existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori în legătură cu săvârşirea unei asemenea fapte de către o anumită persoană, cunoscând că aceasta este nereală, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.(2) Producerea sau ticluirea de probe nereale, în scopul de a dovedi existenţa unei fapte prevăzute de legea penală ori săvârşirea acesteia de către o anumită persoană, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. (...) """ [DE AICI - LINK]
""" (1) Fapta martorului care, într-o cauză penală, civilă sau în orice altă procedură în care se ascultă martori, face afirmaţii mincinoase ori nu spune tot ce ştie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă. (...) """ [DE AICI - LINK]Interpretarea unui cadru juridic (interpretarea legilor) este o treaba a dracului de delicata . Mai ales la noi, in Romania. Interpretarea legilor nu este pentru orice fraier. Tocmai de aceea , foarte multi (chiar si "profesionisti" ) isi prind urechile in capcanele si chicitele pe care , initial , nu le-au luat in seama .

Principiul de drept pe care l-am apreciat inca de la "prima intalnire" cu studentia si de care m-am indragostit din primele clipe ale predarii lui , este cel care spune : NEMO LEGEM IGNORARE CENSETUR .  Mai este intalnit si ca :  IGNORANTIA JURIS NON EXCUSAT.  Pe intelesul tuturor , acest principiu spune ca necunoasterea sau cunoasterea eronata a legilor nu absolva/exonereaza de raspundere si nu inlatura vinovatia, prezumandu-se ca toti trebuie sa cunoastem legile  .

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: