19 apr. 2009

Ciorba turceasca de iaurt (Ciorba Ayran / Yayla Corbasi)

  • Ingrediente :

- 1 l de iaurt gras (sau sana)
- 1 ou crud
- 2-3 linguri de faina
- 1/2 cana cu orez
- frunze de menta uscate si maruntite
- zeama de la 1 lamaie
- 1/3 pachet unt
- sare


  • Mod de preparare:

Intr-o oala potrivita se adauga oul crud, faina si iaurtul . Se bat foarte bine cu mixerul pana cand se omogenizeaza. Se adauga 0,5 l apa (daca vi se pare ca amestecul inca mai are o consistenta groasa, mai adaugati apa pana cand se mai subtiaza putin). Se pune la foc (mediu spre mare) si se amesteca in continuu cu telul. Cand incepe sa clocoteasca se adauga orezul. Se da focul mai mic si se lasa pana cand va fierbe orezul.
Intre timp, topiti untul la foc mic si adaugati 2-3 lingurite cu frunze de menta uscate si maruntite. Le caliti la foc mic in untul topit (3-4 minute) .
Dupa ce a fiert orezul se stinge focul la ciorba. Adaugati sarea, untul si cu menta. La urma adaugati zeama de la o lamaie (se adauga dupa gust, in functie de cat de racoritoare doriti sa fie ciorba) .
Se lasa putin sa se linisteasca si apoi ... POFTA BUNA ! (Afiyet olsun!)
***
ESTE DELICIOASA SI FOARTE RACORITOARE . NU SE SERVESTE RECE, DAR NICI FOARTE FIERBINTE . Mi-a placut din prima clipa de cand mi-a mangaiat papilele gustative. :D

0 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus: