17 dec. 2008

NATO, OPIUM, HEROINA, MACI SI AFGHANISTAN .


De foarte multa vreme , Afghanistanul este unul dintre principalii producatori de materie prima(mac) pentru obtinerea heroinei.
Macul nu este o planta pretentioasa si este foarte usor de crescut, chiar si in conditii climatice mai vitrege. Are nevoie de foarte putina apa pentru a se dezvolta si este foarte usor de prelucrat.
In prima etapa , din mac, se obtine opiumul. Din opium se obtine heroina.
La sfarsitul regimului taliban, cultivarea macului a fost interzisa si culturile au fost distruse.

...

De la caderea regimului taliban, de la 8 000 de hectare in 2001, culturile de mac au ajuns la cifra record de 165 000 de hectare - anul trecut(aproximativ 90% din productia de heroina a planetei).
Se estimeaza ca aproximativ 2,9 milioane de afghani(13% din populatie) sunt implicati in cultivarea macului. Cultivarea macului a devenit principala sursa de venit si de intretinere a vietii printre afghani.
Oficialii occidentali sustin ca traficul este controlat de catre 25 de traficanti (inclusiv 3 minstrii ai guvernului afghan).

...

Ce este de facut?
Conform cu "Der Spiegel", NATO se gandeste sa legalizeze traficul de narcotice in Afghanistan.
S-au luat masuri... Trupele britanice au transmis deja un mesaj pe doua posturi de radio din regiunea Helmand(o regiune aflata la granita dintre Pakistan si Afghanistan) :

"Respected people of Helmand. The soldiers of ISAF and ANA [Afghanistan National Army- ed.] do not destroy poppy fields. They know that many people of Afghanistan have no choice but to grow poppy. ISAF and the ANA do not want to stop people from earning their livelihoods."



Mai multe puteti citi aici :


* articol fara diacritice .

2 elucubratii mai dihai decat cea de mai sus:

Anonim said...

afghanistan..acolo e raiul ..acolo sa mergem cu totii

Anonim said...

Ma inrolez si yo in armata sa ajung mai usor akolo!!!;):))